Selectează o Pagină

Loading

Duminică, 20 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Mare  Mucenic Mina” – Roma IV (Palestrina), păstorită de părintele Iurie Hîncu. Parohia face parte din Misiunea „Sfântul Ierarh Nicolae” pentru basarabeni și pentru bucovinenii din Bucovina de Nord, folosind în slujire calendarul iulian, neîndreptat.

Evanghelia acestei duminici este o Evanghelie a dragostei și descoperitoare a tainei persoanei, întrucât din omul demonizat chipul lui Dumnezeu a dispărut și este necesară reabilitarea acestuia, a spus Preasfințitul Atanasie, care a explicat Evanghelia duminicii a 23-a după Rusalii (Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor).

Hristos sărăcește în toate pentru ca noi să dobândim mântuire

Înțelesul Evangheliei de astăzi ne arătă că Hristos Domnul, Cel bogat întru toate, se face Cel mai mic, Cel mai neputincios și Cel care nu este luat în seamă de oameni, ca nouă să ne dea viață prin har și să ne mântuim. Așadar, Dumnezeu este Cel care ne dăruiește mântuirea, nu faptele pe care noi le săvârșim. Oricât de multe fapte bune facem, întotdeauna, pentru ca acestea să fie roditoare, trebuie puse pe seama lui Dumnezeu. Lucru cel rău trebuie pus pe seama neputinței noastre.”

Pocăința aduce mântuire prin har

Pocăința înseamnă asumarea greșelilor, durerilor și a răutății provocate de noi. Să înțelegem că acestea se întâmplă din cauza păcatelor noastre. Cele bune în viața noastră trebuie închinate și socotite ca fiind datorate Domnului.”

Hristos este Cel care ne aduce de la moarte la viață

„În minunea făcută de Domnul astăzi, omul cel stăpânit de diavol este adus de la moarte la viață, arătându-ne astfel o adevărată înviere, căci mâna cu care este ridicat demonizatul din suferința sa, este aceeași mână care a scos pe Adam din iad. Aici descoperim rostul fericirii vieții noastre: trăirea în Hristos și în Biserică.”

Omul dezbrăcat de haine este omul golit de har

Faptul că demonizatul umbla fără haine ne arată că omul căzut în păcat își pierde haina harului, pierde suflarea dumnezeiască care îi dă viață. Omul din ziua de astăzi este un om neputincios, care s-a lepădat de har și care refuză să trăiască după legea dumnezeiască. Faptul că omul nu crede în Dumnezeu, nu înseamnă că Dumnezeu nu există, ci această manifestare de necredință se datorează neputinței omenești și lipsei harului.”

Iertarea și pocăința – acte de reabilitare a omului căzut

Iertarea și pocăința sunt lucrurile cele mai greu de realizat în viața noastră. Dumnezeu nu ne va întreba la judecată motivul căderii în păcat, ci ne va întreba de ce nu am cerut iertare și de ce nu ne-am pocăit.”

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, ierarhul a binecuvântat cu aghiasmă lucrările săvârșite la înfrumusețarea parohiei și a oferit părintelui paroh, Consiliului și Comitetului Parohial o gramată episcopală de apreciere.

Ascultă întreaga aici 👇 


Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Mucenic Mina” (11/24 noiembrie) din Roma a fost înființată în anul 2000 de către IPS Mitropolit Iosif, al Europei Occidentale și Meridionale, preot paroh fiind numit părintele Iurie Hâncu. Pentru o perioadă parohia a fost găzduită în capela catolică intitulată „San Camillo di Lellis” din Roma. În anul 2015 s-a achiziționat o parcelă de teren pe care s-a amenajat un loc de slujire.

Parohia face parte din Misiunea „Sfântului Ierarh Nicolae”, care a fost înființată, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în data de 7 februarie 2012. Ea are ca scop pastorația creștinilor ortodocși vorbitori de limbă românească din Basarabia și Bucovina de Nord, aflați din binecuvântate pricini în Italia, prin organizarea în parohii a comunităților existente, sub jurisdicția canonică a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Coordonatorul misiunii este Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

 

 

 

ro_RORO