Selectează o Pagină

Loading


Moaștele Sfintei Cuvioase Maici Parascheva sunt aducătoare de har, pace și bucurie. Pentru creștini ea este o adevărată floare duhovnicească, o ocrotitoarea a neamului nostru și cea care a înțeles în adevăratul sens al cuvântului taina Crucii”, a spus Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în cuvântul de învățătură rostit astăzi, cu ocazia hramului parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Torino.

Evanghelia zilei de astăzi, a urmării lui Hristos, se oglindește în viața sfintei.

La vârsta de 10 ani, ea a auzit această pericopă evanghelică citindu-se în biserică. Ieșind de la Dumnezeiasca Liturghie, ea și-a dat hainele frumoase și scumpe unui cerșetor de pe stradă, lucru ce a atras ceartă din partea părinților, care nu au fost mulțumiți de fapta fiicei lor. Ea a continuat să facă milostenie de mai multe ori, până când, într-un final, a îmbrăcat haina monahală și s-a dedicat întru totul Domnului. La vârsta de 27 de ani se întoarce la Epivata, locul unde a crescut, și unde și-a dat sufletul în mâinile Domnului.”

Sfânta Parascheva – Sfânta Vineri

În popor Cuvioasa Parascheva este numită și Sfânta Vineri, întrucât numele de Parascheva în greacă se traduce prin cuvântul vineri, Παρασκευή. La creștini, în ziua de vineri Domnul a fost răstignit pe Cruce. Numele ei îmbrățișează Crucea, pe care dânsa și-a luat-o și purtat-o în viață. Pentru întâlnirea cu Hristos este necesar să luăm Crucea pe care El Însuși a luat-o. Doar astfel poți avea parte de binecuvântările Domnului.”

Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți despre importanța pelerinajului la moaștele sfinților: „Sunt mulți care nu înțeleg taina Crucii care aduce binecuvântare peste sfinții lui Dumnezeu și nu îi înțeleg pe creștinii care în aceste zile petrec ore în șir pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva. Din moaștele sfintei izvorăște har, vindecare și viață. Asta căutăm toți, pentru că ele dau rost vieții și vindecă rănile adânci ale trupului și sufletului.”

La momentul potrivit, ierarhul a hirotesit întru ipodiacon pe un student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. La final, părintele paroh Gheorghe Vasilescu a mulțumit Preasfinție Sale pentru împreuna-slujire la cel de-al 43-lea hram al parohiei.

Dumnezeiasca Liturghie și cuvântul de învățătură al Preasfințitul Atanasie de Bogdania pot fi urmărite aici:


Începuturile Parohiei Ortodoxe Române „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Torino sunt legate de anii 1978, când aceasta era o filie a parohiei din Milano, aflată în acea vreme sub îndrumarea PC Părinte Traian Valdman. La data de 9 iunie 1979 a fost hirotonit întru preot viitorul paroh al comunității, părintele Gheorghe Vasilescu. În anul 1981 parohia primește prin contract de comodat o biserică catolică, care a trecut printr-un amplu proces de renovare și restaurare transformându-se într-o adevărată „biserică românească”. Biserica se află la adresa Corso Vercelli 481/9 Torino, iar activitatea liturgică, pastoral-misionară și social-filantropică este susținută de trei preoți slujitori: PC Părinte Gheorghe Vasilescu, PC Părinte Cristian Vasilescu și PC Părinte Ovidiu Cucoș.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

ro_RORO
Copy link