Selectează o Pagină

Loading

Joi, 8 decembrie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a slujit în Parohia Ortodoxă Română „Zămislirea Maicii Domnului” din Roma, ca o anticipare a hramului, sărbătorit în fiecare an la data de 9 decembrie. Parohia este încredințată spre păstorire Preacucernicului Părinte Consilier Ilie Ursachi.

Contextul lumii secularizare de astăzi lovește în mod agresiv în dragostea autentică, o denaturează și o schimonosește. Chipul lui Dumnezeu, dragostea cea adevărată, este înlocuit cu alte chipuri înșelătoare, care ne fură atenția de la adevărata virtute”, a subliniat ierarhul la începutul cuvântului de învățătură, rostit după citirea Sfintei Evanghelii.

Preasfinția Sa a vorbit despre importanța postului în viața omului, ca mijloc de sărăcire întru cele lumești și de îmbogățire întru cele dumnezeiești. Totodată, postul este un mijloc de (re)descoperire a dragostei și a modului cum trebuie trăită aceasta. Lumea de astăzi denaturează dragostea cea adevărată, încât nu mai înțelegem cu adevărat semnificația cuvântului și ne trezește o îndoială: cine mai poate iubi autentic și adevărat? Adevărata iubire se trăiește în comuniune cu iubirea cea dumnezeiască. Modelul iubirii autentice și adevărate este Maica Domnului.

Referitor la hramul parohiei, Zămislirea Maicii Domnului (9 decembrie), ierarhul a vorbit despre faptul că durerea din inima Sfântului Ioachim, care nu putea avea copii, a dat naștere unei rugăciuni sincere, nu exterioară, formală și ritualistă. Această durere l-a făcut pe Ioachim să ia calea pustiei, care va deveni hrană roditoare a rugăciunii, hrană aducătoare de viață. Dumnezeu răspunde omului la rugăciunile sale în momentul în care omul înțelege rugăciunea pe care o adresează Domnului și o face roditoare în inima sa. Marele nostru avantaj este că Dumnezeu este Îndelung-Răbdător și așteaptă ca omul să descopere rugăciunea roditoare.

În imaginea îmbrățișării Sfinților Ioachim și Ana vedem icoana familiei”, a spus Preasfinția Sa. Două suflete aflate sub povara suferinței de foarte mulți ani și care s-au încredințat lui Dumnezeu, fac imposibilul posibil. Toate acestea, ca urmare a dragostei autentice și a rugăciunii adevărate.

Întregul cuvânt al ierarhului poate fi ascultat aici:

Parohia „Roma IX – La Rustica” a fost înființată în anul 2006, ca preot paroh fiind numit părintele Ilie Ursachi. În perioada 2006 – 2019, parohia a fost găzduită într-o sală a bisericii catolice intitulată „Nostra Signora di Czestochowa” din Roma, La Rustica. Spațiul fiind împodobit cu toate cele necesare pentru buna desfășurare a cultului divin. Din anul 2020, biserica parohială este găzduită într-un spațiu, care aparține parohiei catolice „San Cleto” din Roma, situat în Via Bernardini, numărul 55. În prezent, în parohie este în desfășurare un proiect prin care se are în vedere cumpărarea unui spațiu pentru viitoarea biserică parohială.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

ro_RORO
Copy link