Selectează o Pagină

Loading

Pilda rostită astăzi de Mântuitorul Hristos ne învață că bogăția cea adevărată se câștigă prin milostenie și prin dragoste” a spus duminică, 30 octombrie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în cuvântul de învățătură referitor la pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr. Preasfinția Sa a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian” din localitatea Carmagnola, în apropiere de Torino, păstorită de părintele Mihai Vlașin.

În continuare, Preasfinția Sa a explicat contextul rostirii acestei pilde de către Mântuitorul Iisus Hristos, care alături de alte pilde scot în evidență faptul că, cea mai mare bogăție pe care omul o poate aduna este aceea de a câștiga viața cea veșnică. Nebunia celor care se încred în bogățiile vieții pământești trecătoarea, îi fac pe aceștia să fie nepăsători la suferința celor din jur. Evanghelia de astăzi amintește numele săracului, Lazăr, deoarece acesta era curat cu sufletul și cunoscut înaintea Domnului pentru viața sa. Numele bogatului nu ne este cunoscut, deoarece taina persoanei era umbrită de lăcomie și de orbire față de suferința lui Lazăr, care se afla în fața casei sale.

Viața cea veșnică – viața cea adevărată

Prin moarte închidem ochii vieții acesteia și îi deschidem în viața cealaltă, în «sânul lui Avraam». Avraam este cel care s-a încredințat cu totul Domnului, iar pentru aceasta a fost răsplătit cu viețuirea în Rai. Pentru viața lui plină de smerenie, răbdare și tăcere, Lazăr primește ca răsplată desfătarea în «sânul lui Avraam».”

Omul care nu se smerește nu poate moșteni Împărăția lui Dumnezeu.

Prăpastia dintre cei din iad și cei din Rai reprezintă neputința omului de a se smeri. Bogatul nu reușește nici după moarte să se smerească, nu reușește să-și ceară iertare și să pună început de pocăință. Deși se afla în iad, ca urmare a insensibilității sale față de suferința lui Lazăr, îl tratează pe acesta cu superioritate, ca pe o slugă. De aceea el cere ca Lazăr să fie lăsat să îi aducă o picătură de apă pentru a-și liniști suferința.”

Ierarhul a subliniat faptul că Dumnezeu ni se descoperă prin toate simțurile trupului. Belșugul în care trăia bogatul era de fapt descoperirea lui Dumnezeu poporului Său Israel, popor care s-a zgârcit să împartă această descoperire cu neamurile, cu cei suferinzi și bolnavi, reprezentați de Lazăr. Extravaganța vestimentației bogatului, care se îmbrăca în vison și porfiră, face referire la materialul din care erau confecționate veșmintele arhiereilor Vechiului Testament, o aluzie subtilă la arhiereul Caiafa, cel care va susține mai târziu condamnarea Mântuitorului la moarte. Arhiereii erau cei care învățau poporul despre Dumnezeu. Spre finalul pildei ni se descoperă o taină ascunsă: în sâmbăta dinaintea Intrării Domnului în Ierusalim, Domnul l-a înviat pe Lazăr din morți, înviere la care au luat parte mulți evrei. Aceștia, fiind orbiți de patimi, nu au crezut în Domnul în urma acestei minuni. De aceea, Avraam adaugă în finalul pildei că, nici dacă va învia cineva din morți, dacă Legea și prorocii nu sunt asumați, poporul nu va crede în Dumnezeu. Când Domnul îl înviază pe Lazăr din mormânt, ne arată dorința Lui de a ne învia pe toți din moartea păcatului, luând asupra Sa moartea, ca noi să luăm viață.

După Dumnezeiasca Liturghie, PS Atanasie de Bogdania a sfințit catapeteasma bisericii și a binecuvântat lucrările ce s-au săvârșit la locașul de cult.

Pentru meritele deosebite în lucrarea de înfrumusețare a bisericii, părintele paroh Mihai Vlașin a fost hirotesit iconom, iar membrii Consiliului și Comitetului Parohial au primit diplome de apreciere.


Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian din localitatea Carmagnola a fost înființată în anul 2008, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, care l-a numit pe părintele Mihai Vlașin în funcția de paroh. Acesta a fost numit inițial preot misionar, în anul 2007, de către IPS Mitropolit Iosif. Parohia este găzduită într-o biserică catolică, care a fost înfrumusețată pentru slujbele ortodoxe. În anul 2009, Sfântul Altar a fost pictat în stil bizantin cu pictură murală, în tehnica acrilică, realizată de pictorul bisericesc Adrian Talos din România.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


Ascultă Predica PS Atanasie de Bogdania

                   👇


ro_RORO
Copy link