Selectează o Pagină

Loading

În Duminica Vameșului și a Fariseului, 5 februarie 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă Română „Sfânta Muceniță Agata” din Zagarolo, care și-a cinstit azi ocrotitoarea. Parohia este încredințată spre păstorită părintelui Gheorghe Panțir.

Cu această ocazie, Preasfinția Sa a vorbit în cuvântul de învățătură despre pilda vameșului și fariseului rostită de Mântuitorul, din care învățăm foloasele smereniei și ce este cu adevărat bineplăcut Domnului.

Triodul – perioada care ne învață pocăința

„Perioada în care intrăm este o perioadă bogată din punct de vedere duhovnicesc, pregătindu-ne pentru primirea bucuriei Învierii prin învățarea pocăinței, necesară pentru a putea trece această perioadă de pregătire. În această perioadă cu toții devenim monahi, toți suntem chemați să aducem pocăință, să ne pregătim pentru postul cel mare, să renunțăm la plăcerile propriei persoane, lepădându-ne de sine.”

3 săptămâni de pregătire, 7 săptămâni de pelerinaj

„Învierea Domnului se primește prin pregătire. De aceea timp de trei săptămâni ne pregătim pentru Sfântul și Marele Post, iar timp de șapte săptămâni suntem pelerini și renunțăm la tot ce este exterior și plăcut nouă, înfometăm de la mâncarea cea trupească ca să ne săturăm cu mâncarea cea duhovnicească primită de la Domnul, Trupul și Sângele Său.”

Rugăciunea – temelia pocăinței

Rugăciunea «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului», rostită de vameș, este cea de la care va deriva mai târziu rugăciunea inimii «Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă». Diferența între rugăciunea fariseului și a vameșului o face justificarea bolnăvicioasă și lipsa smereniei arătate de fariseu. Vameșul rostește rugăciunea cu pocăință, înțelegând că doar Domnul îl poate milui, ispăși și mântui.”

Preasfinția Sa a subliniat că nu prin faptele noastre ni se vor ierta păcatele, ci prin jertfa Mântuitorului, El fiind cel Care ne iartă păcatele și ne mântuiește, îndemnându-ne să facem faptele mărturisite de fariseu și să arătăm smerenia vameșului și nu invers, cum din păcate se întâmplă cu omul de astăzi care își justifică lipsa faptelor bune.

Preasfințitul Atanasie de Bogdania a vorbit și despre ocrotitoarea parohiei, Sfânta Muceniță Agata, care la mijlocul secolului al treilea, în orașul Catania din Sicilia, a primit mucenicia și până în vremea noastră este lucrătoare în via Domnului și făcătoare de minuni.

Ascultă predica integral 👇

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI



ro_RORO
Copy link