Selectează o Pagină

Loading


Sâmbătă, 10 septembrie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a fost invitat la Adunarea Tinerilor Nepsis din Protopopiatul Toscana II. Evenimentul a avut loc la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona” din localitatea Pisa.

Cu această ocazie, Preasfinția Sa a săvârșit slujba Vecerniei Mari, după care a susținut conferința cu titlul „Rugăciunea în viața tânărului creștin” în care a subliniat faptul că „rugăciunea este izvorul dragostei, iar dragostea se dobândește prin curățirea de patimi și prin rugăciune curată. În același timp rugăciunea este legătura noastră cu Dumnezeu, iar scopul acesteia este desăvârșirea. Dragostea pentru Dumnezeu și pentru aproapele este o lucrare a rugăciunii. De fapt, nici nu poți spune că iubești pe Dumnezeu sau pe aproapele, dacă nu te rogi și dacă nu ai credință!”

Dragostea și rugăciunea pot schimba lumea.

Vorbind despre legătura dintre dragoste și rugăciune, ierarhul a evidențiat faptul că „dragostea și rugăciunea lucrează împreună. Prin dragoste, omul se schimbă și schimbă și pe cei din jurul său. Prin dragoste omul ajunge la cunoașterea lui Dumnezeu și renunță la egoism și la sufletul păcătos. Prin rugăciune el luptă să înlocuiască egoismul cu dragostea, patima cu virtutea și viața cea lumească cu viața cea dumnezeiască, bineplăcută Domnului.”

Încercările vieții – izvor de Har.

Cel ce învață ca prin rugăciune să îmbrățișeze suferința și neputința, căderea și neașezare, dobândește har. Cel ce fuge de acestea, și le înmulțește. Neputința și boala sufletului sunt nefirești, întrucât ele nu fac parte din natura creației. Omul care se străduiește să lupte împotriva patimilor și își duce crucea, gustă din dragostea lui Dumnezeu, din care izvorăște Harul. Eliberat din poftele patimilor, omul gustă din bucuria Raiului, căci Raiul este dragostea lui Dumnezeu.”

Tânărul de astăzi, găsindu-și liniștea sufletului, devine izvor al Harului.

Tinerii sunt asaltați din toate direcțiile de ispitele vieții moderne, cuceriți de frumusețile exterioare, de avantajele economice ale lumii și, neștiind să se folosească de libertate, aleargă după fericirea vieții pământești. Dar zbuciumul acestei vieți este potolit de Însuși Mântuitorul Hristos. Doar în EL găsim liniștea sufletelor noastre. De aceea, tânărul trebuie să îndrăznească să se apropie de Hristos primindu-L în viața lui în mod special prin Sfânta Împărtășanie. Adăugând rugăciune și implicare în viața Bisericii, tânărul își poate găsi liniștea. Sufletul liniștit, care a descoperit credința cea adevărată, devine izvor al Harului.”

La finalul prelegerii, Preasfinția Sa a răspuns întrebărilor adresate de tinerii participanți la conferință îndemnându-i pe aceștia, ca înainte de a-și dori să schimbe lumea, să nu uite că ei sunt cei care trebuie să se schimbe întâi. Izvorul rugăciunii și al dragostei trebuie să apară mai întâi în inima celui care dorește schimbarea.

Departamentul de comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link