În duminica a cincea a Postului Mare, a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, 2 aprilie 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Mucenic Dasie de la Durostorum” din Ancona, păstorită de părintele Ionel Barbărasă.
Momentul de bucurie a fost marcat de primirea în dar, din partea Arhiepiscopiei Catolice din Ancona, a unei părticele din Moaștele Sfântului Mucenic Dasie, moaște care din secolul al șaselea se păstrează întregi, în grija Bisericii locale din Ancona unde au fost aduse se la Axiopolis. La momentul potrivit, ierarhul a hirotesit întru citeț, pe seama parohiei gazdă, pe un tânăr student la Extensia de la Roma a Facultății de Teologie Ortodoxă de la București.
În omilia de la Evanghelie, Preasfințitul Atanasie a vorbit despre faptul că în cele două pericope descoperim două virtuți: smerenia, prin slujirea aproapelui și iertarea, prin iubire. Lipsa iubirii în viața omului duce la pierderea esențialului trăirii în această lume efemeră și trecătoare. Suntem chemați cu toții să trăim aceste virtuți, ca să ne învrednicim de lumina Învierii. Domnul dăruiește tuturor bucuria învierii Sale, dar pentru a putea ajunge să gustăm din această bucurie, trebuie întâi să gustăm din durerea încercărilor și pătimirilor. El este Cel care a gustat moartea pentru noi, ca noi să nu mai gustăm din durerile morții, dăruindu-ne în schimba Viața.
Referitor la cererea fiilor lui Zevedeu, ierarhul a subliniat că cei doi apostoli erau preocupați de primirea unor funcții lumești, în împărăția mesianică a lumii acesteia. Aceștia nu au înțeles faptul că a sta de-a dreapta și de-a stânga Mântuitorului, semnifică să fii răstignit pe aceeași Cruce cu El. Cheia intrării în Împărăția lui Dumnezeu este Sfânta Crucea, urmarea lui Hristos și slujirea aproapelui prin smerenie și iubire. Locul în Împărăția lui Dumnezeu este stabilit de Dumnezeu-Tatăl, Cel care a așezat în partea dreaptă pe Maica Fiului Său, Fecioara Maria, cea care a restabilit legătura între lumea căzută și Creator, iar în stângă pe cel care L-a vestit pe Fiul Său lumii și care I-a fost Înaintemergător, pe Sfântul Ioan Botezătorul.
Ierarhul a vorbit și despre Cuvioasă Maria Egipteanca, care este pomenită în mod deosebit în această duminică, a cincea a Postului Mare. Din viața ei, vedem că starea de păcat duce la îndepărtarea de Dumnezeu și la imposibilitatea de a primi bucuria harului. Conștientizarea stării de păcat, urmată de părere de rău și de pocăință, duc la asemănarea omului cu îngerii. Cuvioasa s-a rugat Maicii Domnului și i-a făgăduit că, prin bucuria închinării la Sfânta Crucea, ea își va schimba viața. De aici vedem că în orice circumstanță a vieții noastre, Maica Domnului ne aude, chiar și în starea de cădere în păcat, răspunzând cererii noastre și devenind intermediar între noi și Fiul Său. În taina vieții Cuvioasei Maria Egipteanca vedem Taina Crucii, care a despărțit viața acesteia în două: viața în păcat de viața în desăvârșire, ultima viață ducându-o la o măsură asemănătoare îngerilor.
În perioada postului, viața omului de rând se asemănă vieții monahicești. Mireanul renunță la bucuriile vieții, „îmbrăcând sacul și ungându-se cu cenușă”, luând haina pocăinței și pornind pe drumul desăvârșirii. Așadar, mireanul devine călugăr, călugărul devine înger, îngerul fiind lumina monahilor și monahii fiind lumina oamenilor de rând.
Preasfințitul Atanasie de Bogdania a amintit și despre faptul că martiriul Sfântului Dasie de la Durostorum se împletește și încununează această perioadă de post, el fiind exemplu de mărturisire a lui Dumnezeu și statornicie în credință, biruind moartea trupească și primind viața cea veșnică.
Predica ierarhului poate fi ascultată integral mai jos
Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI