Selectează o Pagină

Loading

În duminica a 28-a după Rusalii (Pilda celor poftiți la cină), Preasfințitul Părinte Episcop Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în filia cu hramul „Sfântul Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul” din Costabissara, a parohiei românești din Vicenza, păstorită de Pr. Cristian Glăvan. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a hirotesit un citeț pe seama filiei sus-amintite.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfinția Sa a vorbit despre faptul că, în pilda de astăzi, a celor poftiți la cină, găsim răspuns la întrebarea care ne macină pe toți: care este scopul existenței noastre? Omul a fost creat ca să trăiască într-o legătură tainică, marcată de dragoste, cu Creatorul său, cu Dumnezeu. Durerea cea mai mare este că, Dumnezeu adresează o invitație permanentă omului, spre a fi părtaș la dragostea Sa, dar omul, găsește scuze și motive pentru a nu participa la această comuniune. Omul cuprins de grija celor lumești ignoră pe cele duhovnicești. Grijile de cele pământești și materiale, de programele încărcate și de grija zilei de astăzi și a zilei de mâne, devin obstacol în a răspunde chemării lui Dumnezeu la mântuire și la viața cea veșnică. Astfel, omul consideră că Dumnezeu este în plus în viața lui, un factor incomod, de care se poate lipsi.

Ierarhul a subliniat că, omul în Dumnezeiasca Liturghie se unește cu Dumnezeu într-o dragoste fără de sfârșit și care nu dezamăgește. Omul dezamăgește de foarte multe ori în raport cu aproapele, dar dragostea întru Hristos Domnul este una care aduce așezare duhovnicească, liniște și pace. Acolo unde Dumnezeu vede că omul este nepăsător, îi dă acestuia ocazie de mântuire, fiind El cel care face primul pas spre a binecuvânta o legătură a dragostei, dar omul trebuie să fie pregătit spre a-L primi pe Hristos. Este nevoie nu doar de o pregătire exterioară, fizică, trupească. Cel mai important este pregătirea hainei duhovnicești, îmbrăcată în har dumnezeiesc, pe care l-am primit în momentul botezului. Astfel, cei îmbrăcați în har pot sta la masă cu Domnul și pot fi părtași la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Toți cei chemați în Biserică au primit invitația de a se uni în chip tainic cu Trupul și Sângele Mântuitorului. Depinde de fiecare dintre noi cum răspundem la această chemare. Refuzul invitației este negarea prezenței dragostei lui Dumnezeu în viața noastră.

Întreaga predică poate fi ascultă aici:

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

ro_RORO
Copy link