Selectează o Pagină

Loading

În a doua duminică a Postului Mare (a Sfântului Ierarh Grigorie Palama), 12 martie 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a slujit Dumnezeiasca Liturghie, cu ocazia hramului, la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Grigorie cel Mare al Romei” (Roma XIV – Torre Angela) din Roma, păstorită de părintele Gabriel Apopei. La momentul potrivit, ierarhul a hirotonit întru diacon pe ipodiaconul Iulian Cărăuș pe seama parohiei gazdă.

În omilia de la Evanghelia, PS Atanasie de Bogdania a vorbit despre minunea vindecării slăbănogului din Capernaum, evidențiind faptul că întâlnim un paradox în cuvântul Evangheliei: cu frânghia este coborât sicriul în mormânt, cu frânghia a fost coborât bolnavul înaintea Vieții, așteptând ridicarea de la Dumnezeu. Dragostea prietenilor, rugăciunea aproapelui și credința lor se arată a fi izvorâtoare de vindecare.

Preasfinția Sa a vorbit despre Sfântul Grigorie Palama, subliniind faptul că, dacă în prima duminică a postului am cinstit icoana, în cea de-a doua cinstim lumina din icoană, lumină despre care a scris și vorbit Sfântul Grigorie Palama. Totodată, ierarhul a amintit și despre un alt sfânt important al Bisericii, cinstit astăzi, Sfântul Cuvios Simeon Noul Teolog, care a lăsat un adevărat tezaur scris de învățături duhovnicești. Una dintre învățăturile Sfântului Simeon ne spune că omul care nu a văzut lumina harului în viața aceasta pământească, nu va vedea lumina nici în viața cea cerească.

Ierarhul a felicitat parohia cu ocazia hramului și a amintit despre faptul că, în zilele de rând ale Postului Mare se săvârșește Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, ocrotitorul parohiei gazdă, și că scrierile sale sunt de actualitate în zilele noastre, regulile pastorale lăsate pentru clerici, dialogurile și viețile sfinților de pe pământul Italiei, fiind adevărate izvoare de lectură duhovnicească.

Predica ierarhului poate fi ascultată mai jos ⬇️


 

În anul 2018, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, s-a înființat Paraclisul care mai târziu va deveni Parohia „Sfântul Ierarh Grigorie cel Mare al Romei” (Roma XIV – Torre Angela) din Roma. Ca preot paroh a fost numit părintele Gabriel Apopei. Parohia este găzduită într-o fostă capelă catolică, care a fost amenajată cu toate cele de trebuință pentru slujbele ortodoxe. Adresa bisericii este: via Carlo Saraceni, nr. 12, Roma.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link