În duminica a douăsprezecea după Rusalii (a tânărului bogat), 4 septembrie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din orașul italian Spilimbergo cu ocazia hramului mănăstirii. La acest eveniment au fost prezenți mai mulți preoți și diaconi din Italia și România.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a zis un gând binecuvântat referitor la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului: „ne pregătim de marele praznic al Nașterii Maicii Domnului, praznic care ocrotește această sfântă mănăstire, oază duhovnicească pentru noi. Acest praznic ne arată că tot anul bisericesc este pus sub ocrotirea Maicii Domnului. Ea este cea care face legătura dintre Cer și pământ, iar noi ne aflăm astăzi aici pentru a rupe o bucată din Cer ca să o aducem în viața noastră și pentru a ne sfinți. O vedem pe Maica Domnului, în chip tainic, fiică al lui Dumnezeu-Tatăl, mamă a lui Dumnezeu-Fiul și mireasă a lui Dumnezeu-Duhul Sfânt.”
Referitor la cuvântul evangheliei de astăzi, ierarhul a precizat că „tânărul de astăzi, deși respecta legile și împlinea cuvântul lui Dumnezeu, s-a întristat mult când Hristos i-a descoperit faptul că relația lui cu Dumnezeu era în suferință, datorită patimii de care era stăpânit. Îmbogățirea întru Dumnezeu este mai importantă decât bogăția pământească. Nu poți să cunoști pe Dumnezeu cu adevărat dacă ești stăpânit de cele materiale. Cea mai mare renunțare nu este la bogăție, ci la voia proprie. Voia omului este ușă de aramă între cer și pământ, între om și Dumnezeu, care se deschide foarte greu. Hristos ne descoperă nouă în tânărul de astăzi că onestitatea exterioară ne deschide uși în lumea aceasta, dar nu deschide și împărăția lui Dumnezeu. Ușa împărăției cerurilor este deschisă doar dragostea nemăsurată a lui Dumnezeu pentru om și omului față de Dumnezeu.”
Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” a fost înființată cu binecuvântarea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale în luna septembrie 2021. Organizarea propriu-zisă a comunității monahale începe în anul 2019 prin venirea Preacuviosului Părinte Arhimandrit Antonie Pința. În perioada 2019 – 2021, Preasfinția Sa s-a ocupat de funcționarea Centrului Pastoral „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”, transformat ulterior în așezământ monahal. Obștea monahală, unica mănăstire de monahi din nordul Italiei, numără în prezent 3 viețuitori și adăpostește o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.
Clădirea mănăstirii a fost la început o școală elementară care a fost achiziționată de comunitatea ortodoxă română din zonă în anul 2019. Imediat au început lucrări de modernizare și de reabilitare a spațiului. La parter a fost amenajat un paraclis de aproximativ 100 de metri pătrați, iar la etaj au fost amenajate chilii pentru viețuitorii așezământului. Mănăstirea mai dispune și de un teren agricol de peste 1000 de metri pătrați.
Lăcașul de cult a fost înfrumusețat cu un frumos iconostas sculptat în lemn de tei, sfințit în anul 2021, policandre, mobilier și obiecte liturgice necesare slujirii. În curtea mănăstirii de găsește o troiță masivă din lemn de stejar, lucrată în stil maramureșean și o clopotniță. Așezământul monahal atrage credincioși români stabiliți în zonă, iar comunitatea italiană locală este încântată și interesată să descopere slujbele și trăirea monahală ortodoxă.
Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI