Selectează o Pagină

Loading

În Duminica de după Botezul Domnului, 8 ianuarie 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Centrul Eparhial de la Roma, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Cuvântul Evangheliei din Duminica de după Botezul Domnului ne descoperă momentul în care se începe rezidirea și restaurarea ființei noastre omenești prin taina pocăinței”, a explicat Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură la evanghelia zilei. Deși omul se află în stare de cădere, în păcat și lipsind iubirea față de Dumnezeu și de aproapele, în întuneric și în umbră, totuși Dumnezeu de fiecare dată oferă omului șansa de a se reîntoarce la Lumină, pe calea cea dreaptă, spre a fi moștenitor al Împărăției Sale. Astfel, Dumnezeu îl restaurează pe om dinlăuntrul său, lucrând prin și cu Har, ajutându-l să facă primul pas spre pocăință.

PS Atanasie a vorbit și despre faptul că pocăința nu poate fi despărțită de dragoste. Cel mai de preț dar oferit de Dumnezeu omului este dragostea Sa, manifestată în om prin libertate. Cel ce este constrâns nu poate să iubească desăvârșit. De aceea Dumnezeu îl face pe om cu conștiință liberă, dându-i lui puterea de a alege binele sau răul. Dar pentru a putea să ajungem să iubim pe Dumnezeu, trebuie să învățăm să ne iubim unii pe alții, pe cei asemenea nouă.

În finalul omiliei, ierarhul a subliniat că omul este chemat să-și schimbe viața și gândirea, să renunțe la omul cel vechi și să devină omul cel nou. Hristos ne propune un schimb: să-I lăsăm Lui neputințele, durerile și păcatele care ne murdăresc, ca El să ne curățească prin sfințire.

Ascultă predica PS Atanasie de Bogdania pe canalul nostru de YOUTUBE

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

ro_RORO
Copy link