Selectează o Pagină

Loading


Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a explicat în Duminica a unsprezecea după Rusalii, 28 august 2022, Pilda datornicului nemilostiv și a scos în evidență importanța iertării în viața creștinului. Preasfinția Sa a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de la Sediul Eparhial din Roma.

Omul care nu știe să ierte nu este un creștin adevărat. Evanghelia de astăzi ne descoperă acest lucru, punându-ne în față pe cei doi datornici, dintre care unul era nemilostiv. Datoriile adunate de acesta erau de fapt către Dumnezeu. Talanții sunt datoriile pe care noi le acumulăm către Dumnezeu. Cei 100 de dinari reprezintă datoria aproapelui față de noi înșine. Cele două datorii sunt puse în contrast în evanghelia de astăzi și dau un răspuns la întrebarea lui Petru: «Doamne, de câte ori va greşi faţă de mine fratele meu şi-i voi ierta lui? Oare până de şapte ori?Zis-a lui Iisus: Nu zic ţie până de şapte ori, ci până de şaptezeci de ori câte şapte»(Matei 18, 21-22).Această întrebare ne frământă și pe noi, cei de astăzi.

Dumnezeu iese mereu în pierdere în raportul Său cu omul.

Omul care știe să lege o relație cu Dumnezeu va avea de câștigat. Dumnezeu mereu iartă și trimite har, omul mereu cade și se descurajează, încălcând promisiunea și dezamăgind. Dumnezeu ar fi putut să ierte pe om fără să aștepte vreo cerere de iertare, însă El așteaptă pocăință. Taina iertării pornește din taina pocăinței. Cu cât punem mai multă pocăință, cu atât primim mai mult har spre iertare.”

Taina iertării.

Rugăciunea Tatăl nostru ne oferă o revelație a acestei taine când rostim „și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri”. Domnul Hristos a vorbit și a insistat foarte mult pe această latură a iertării. Iertarea ne dă o stare de reînnoire și în ea descoperim prezența iubirii lui Dumnezeu. Pacea vine atunci când iertăm și când suntem în comuniune cu aproapele nostru. Împărăția Cerurilor este o împărăție a celor care au învățat să ierte și să iubească. Să îi cerem lui Dumnezeu să ne ierte și să ne dăruiască puterea de a ierta.”

După Dumnezeiasca Liturghie a avut loc un târg de binefacere. Fondurile adunate vor fi folosite pentru a sprijini două proiecte ale Centrului Eparhial: Ghiozdănelul și O șansă la școală pentru fiecare. Scopul acestora este de a lupta contra abandonului școlar și de a sprijini familiile defavorizate. Mai multe informații despre proiectele sociale ale episcopiei puteți afla aici: https://episcopia-italiei.ro/social/bratele-parintesti/.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link