Selectează o Pagină

Loading


Vineri, 12 august 2022, la Centrul Eparhial de la Roma, Preasfințitul Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Taina Sfântului Maslu în sobor de preoți și diaconi, la care au participat credincioși din zona Romei.

„Într-o lume marcată de bolile trupești, tratate cu medicamente, omul de astăzi este bolnav și sufletește. Întristarea, deznădejdea, lipsa de compasiune și indiferența la suferința aproapelui, nu sunt tratabile cu medicamentele lumii acesteia.”

Dumnezeu vindecă pe om prin Har.

„Înainte ca noi să ne vindecăm trupește, este nevoie să ne vindecăm sufletește și duhovnicește. Această vindecare o dobândim prin: iertare și dragoste. Multora dintre noi, aceste două virtuți ne lipsesc. Prin iertare rănile trecutului se vindecă, iar prin dragoste învățăm să nu trăim în mod egoist. Lipsa dragostei este asemănătoare prezenței iadului. În iad oamenii nu se văd unul pe altul, nu se aud, nu pot vorbi unul cu celălalt și nu se bucură de prezența lui Dumnezeu. Biserica ne învață că iadul este durerea de a nu-L avea pe Dumnezeu și pe aproapele tău lângă tine. Ești uitat. Cea mai mare binecuvântare în această lume este posibilitatea de ați iubi aproapele și de a te dărui lui. Dacă ajungem să facem aceasta Dumnezeu ne vă dărui har, care ne va vindeca de toate bolile.”

Boala nu este ceva firesc vieții omului.

„Boala nu a fost creată de Dumnezeu, ci a fost o consecință a căderii noastre. Noi greșim și boala ne cuprinde. Bolile apar în noi din cauza neașezării sufletești. Vindeci neașezarea, vindeci și boala. Pentru unii boala este binecuvântare. Nu toți se îmbolnăvesc ca urmare a greșelilor, ci Dumnezeu o trimite spre întărire și mântuire. Dacă știi cum să îmbrățișezi boala, ea va fi cea care va fugi de tine. Omul care iubește, care se jertfește și care se dăruiește aproapelui se îmbolnăvește de o singură boală: iubirea față de toți.”

Judecata semenilor: cancer duhovnicesc.

„Mulți dintre noi suntem cuprinși de o boală sufletească asemănătoarea cancerului trupesc: judecata aproapelui. Îi vedem pe cei din jurul nostru ca fiind răi, iar pe noi ca fiind buni. Acest tip de judecată este foarte vătămător și pune piedici în sporirea duhovnicească pentru că îndepărtează de la noi Harul lui Dumnezeu. Medicamentul este gândul cel bun.”

Taina Sfântului Maslu: Taină a dragostei și a milostivirii

„Dumnezeu ia asupra Sa, cu iubire, toate bolile, neputințele și păcatele noastre. Ne lasă untdelemnul binecuvântat cu care ne ungem. Dacă ne ungem cu constrângere și cu inima neîmpăcată, efectul ungerii nu va fi cel așteptat. Înainte de a ne unge trupul cu untdelemn binecuvântat trebuie să ne ungem inimile cu untdelemnul milostivirii. La aceasta ne cheamă Hristos: la milostivire.”

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


Youtube
Instagram
Whatsapp
Telegram
Telegram
Telegram
Copiază
ro_RORO