Selectează o Pagină

Loading

Vineri, 6 ianuarie 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Centrul Eparhial de la Roma, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La momentul potrivit, Preasfinția Sa a oficiat Sfințirea mare a apei.

În cuvântul de învățătură PS Atanasie de Bogdania a vorbit celor prezenți despre faptul că, în praznicul de astăzi descoperim înțelesul propriului nostru botez, prin care purtăm harul și pecetea Duhului Sfânt. De multe ori, aceste daruri ale Duhului Sfânt le neglijăm, le îngropăm și din această cauză pierdem legătură cu Dumnezeu. Între noi și Dumnezeu se așează o tăcere, asemănătoarea tăcerii așezate între Dumnezeu și poporul Israel, care auzise pentru ultima dată glasul lui Dumnezeu cu 500 de ani înainte de Botezul Fiului Său. Această tăcere se ridică în momentul în care începem să mergem pe drumul pocăinței. Dar, pentru a ne pocăi nu este suficient doar să regretăm cele făcute, ci trebuie să ne întoarcem de pe calea greșită pe drumul cel bun, de la cele care duc spre pierzare, la cele dumnezeiești. Acesta era mesajul cu care Sfântul Ioan Botezătorul și Mântuitorul Hristos și-au început activitatea.

Preasfinția Sa a vorbit și despre momentul în care Iisus a fost Botezat de către Ioan spunând că „Mântuitorul vine la final, după ce s-au botezat toți ca să se boteze. Faptul că vine la sfârșit ne arată că El ia asupra Sa păcatele tuturor. Ca drept urmare, vedem reacția Sfântului Ioan Botezătorul, care cere ca el să fie botezat de Hristos, văzând în El pe Cel ce ridică păcatele lumii. Hristos îi cere lui Ioan să împlinească toată dreptatea care a fost rânduită. Această dreptate se observă foarte bine în icoana Botezului. Hristos intră în râul Iordan, plin de balauri care înotau, plin de răutate, căci Iordanul reprezintă firea umană decăzută. Omoară păcatul, balaurii, prin asumarea firii umane, iar după aceasta o sfințește, o reînnoiește spre viață. Astfel, dreptatea lui Dumnezeu ne spune să venim să gustăm din Viață, pentru ca El să guste din moartea noastră. Hristos își asumă moartea omului că să îi dea acestuia în schimb viața cea veșnică.”

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

Urmărește-ne pe TELEGRAM

Întreaga predică poate fi ascultată aici 👇

ro_RORO
Copy link