Selectează o Pagină

Loading

Hristos Domnul ne dăruiește prin nașterea Sa un dar foarte prețios, pe care l-am pierdut dintru început, anume vederea Lui. Se face om pentru noi, ca noi să-L vedem și să vorbim cu El”, a explicat în cuvântul de învățătură, Preasfințitul Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în seara zilei de miercuri, 14 decembrie 2022, când a săvârșit Taina Sfântului Maslu de obște la Centrul Eparhial de la Roma, înconjurat de un sobor de preoți.

Preasfinția Sa a vorbit despre legătura Tainei Sfântului Maslu cu iertarea. Primul pas spre dobândirea vindecării este iertarea, iar cel care iartă învață să iubească. Noi cerem prin Sfântul Maslu vindecarea trupului, dar fără o vindecare a sufletului, în prealabil, nu o putem dobândi. Iubirea se manifestă prin milostenie și prin arătarea dragostei. A fi milostiv nu înseamnă a ne oferi nouă personal daruri, ci înseamnă că ceea ce ai dori pentru tine, să oferi aproapelui tău. Observăm un paradox al vieții: cu cât trăim mai bine, cu atât iubim mai puțin și cu cât suntem cuprinși de greutăți, cu atât oferim mai multă iubire.

Preasfinția Sa a vorbit și despre felul în care omul percepe lumea din jurul lui și despre cum trăirea duhovnicească a omului influențează lumea din jurul său. Omul aflat în stare de neiertare și de păcat, percepe lumea din jurul său ca fiind plină de răutate și durere. Cel aflat în stare de liniște duhovnicească și iubire, percepe lumea ca locul armonios pe care Dumnezeu l-a creat dintru început. Așadar, circumstanțele exterioare se schimbă în funcție de trăirea duhovnicească a omului. Noi ne croim viața după felul inimii noastre.

Ierarhul a îndemnat pe cei prezenți să pună început bun în taina iertării, să sădească în inima lor gând de pocăință, de milostenie și de pregătire duhovnicească. Să sădim gânduri bune și binecuvântate, rugăciune și iertare, care să binecuvinteze lumea din jurul nostru.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

ro_RORO
Copy link