Selectează o Pagină

Loading


Acest popas de la începutul anului bisericesc ne arată calea spre mântuire și spre Împărăția lui Dumnezeu, reamintindu-ne de fiecare dată care este scopul vieții noastre pe pământ!”

Astfel și-a început Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cuvântul de învățătură rostit astăzi, 18 septembrie 2022, în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci. Ierarhul a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, în sobor de preoți și diaconi, în Parohia Ortodoxă Română „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma, păstorită de părintele Ciprian Baltag, marcând astfel și cinstirea hramului parohiei

Dumnezeu îl îmbracă pe om în Har

Dumnezeu își arată dragostea Sa nemăsurată față de om, îmbrăcându-l pe acesta cu Harul Lui. Condiția ca Harul să rămână în om este ca acesta să fie în comuniune continuă cu Cel care l-a creat. Neascultarea lui Adam și a Evei a dus la pierderea a Harului, dar Jertfa lui Hristos de pe Cruce dă fiecărui om posibilitatea de restaurare a Harului și a Chipului lui Dumnezeu.”

Preasfinția Sa a vorbit și despre alegerile pe care omul le face în viața sa: „În lumea aceasta avem două căi. O cale prin care căutăm trăirile ispititoare ale vieții pământești, viață care este aducătoare de moarte. O a doua cale este cea prin care putem fi în comuniune cu Hristos, îmbrățișând pe Cel care aduce Viața. Așadar vedem că din viața noastră izvorăște moarte, din moarte Domnului izvorăște viață. Aici avem un paradox duhovnicesc: cauți să îți trăiești pe deplin viața și dai de moarte, îmbrățișezi moartea și dai de Viață; vrei plăcere dai de durere, îmbrățișezi durerea, dai de binecuvântare.

Suferința – izvor de Har dumnezeiesc

Cei care trec prin suferințe, necazuri și încercări și le îmbrățișează pe acestea, privindu-le ca o binecuvântare, se fac izvor de Har. Astfel de oameni devin molipsitori. Prin ei Harul se  înmulțește și prisosește. Chiar dacă aceștia depun un efort mare pentru a ajunge la o astfel de stare, la final au parte de o bucurie pe măsură.”

Luare Crucii  – vedere a Luminii Învierii

Domnul ne încredințează de un lucru: cel care reușește să își ia Crucea și să îmbrățișeze durerea fără să cârtească este cel care va vedea, chiar înainte să treacă la cele veșnice, harul cel dumnezeiesc: Lumina Învierii. Lumea în care trăim este o lume nemiloasă, care ne stoarce de orice putere. Vlaga noastră este uitată printre cei străini, inima tânjește după cele de acasă, iar lacrimile curg neîncetat. Singura alinare care ne rămâne este să căutăm să primim bucuria Luminii Învierii. Crucea este primul pas în căutarea noastră.”

Hristos îl renaște pe om prin Cruce

Dumnezeu prin Cruce restabilește relația Sa cu omul și îl renaște pe acesta: un Adam nou și o Eva nouă. De această dată, omul se naște din durere, din suferință, din locul unde Hristos este răstignit pe Cruce. Durerea cea mare a omului a fost luată de Domnul și o duce El pentru noi, ca noi să putem lupta nestingherit spre a dobândi împărăția Sa.”

Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma a fost înființată în anul 2001 de către IPS Părinte Mitropolit Iosif. Ca preot paroh a fost numit vrednicul de pomenire părinte Nicolae Voinea. După mutarea la Domnul a părintelui, în anul 2013, continuarea misiunii în parohie a fost încredințată părintelui Ciprian Baltag și părintelui Ioan Gherasimescu. Parohia a fost găzduită inițial în sala de conferințe a Parohiei catolice San Luca Evangelista al Prenestino, iar din octombrie 2005 și până în prezent, în cripta bisericii maicilor catolice asunționiste (Suore dell’Assunzione), în via Alessandro Viviani, 24 (în zona stației de Metrou Lucio Sestio).

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link