În seara zile de marți, 1 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a susținut conferința cu titlul „Cum să facem misiune în ziua de astăzi? Metode, mijloace, probleme și provocări”, în deschiderea Săptămânilor Misiunii în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.
Preasfinția Sa a deschis conferința făcând referire la cuvintele Evangheliei după Matei: „Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.” (Mt. 28, 19-20), spunând că, în măsura în care suntem în Duh și avem har, în aceeași măsură facem misiune. Dobândirea harului și a Duhului se face prin rugăciune curată, care devine fundamentul duhovnicesc al misiunii. Dar pentru a ajunge la rugăciune curată este nevoie de pocăință, iar pocăința se dobândește prin smerenie și iubire. Misiunea reprezintă așadar, însușirea principiilor date nouă de Domnul în Sfânta Scriptură.
Principală cauză pentru care misiunea se află în criză în ziua de astăzi este lipsa ucenicilor, pentru că nu mai sunt dascăli autentici. Totodată, nu mai sunt nici dascăli autentici, adică părinți duhovnicești, pentru că nu mai sunt ucenici. Așadar, ne învârtim într-un cerc vicios. Ucenicii de astăzi nu mai au mentalitatea de discipol și nici nu sunt dornici să învețe.
O problemă este și aceea că unii misionari au impresia că sunt „misionari de succes” și cred că acest merit de datorează lor. Preasfinția Sa a oferit ca exemplu de „misionar de succes” pe Sfântul Apostol Pavel, care ne arată că, o caracteristică importantă a misionarului este smerenia. Cu cât este mai mare măsura smereniei, cu atât mai „de succes” este misionarul.
Ierarhul a vorbit și despre problemele cu care s-a confruntat misiunea ortodoxă în Occident. Lipsa bisericilor, a unor modele vii de misionari, diversitatea etnică și regională a enoriașilor, dezrădăcinarea și schimbarea reperelor ontologice ale persoanei, sunt problemele de care s-au lovit misionarii. Totodată, Preasfinția Sa a subliniat că pastorația credincioșilor din Occident a dat roade în ultimii 30 de ani și aceasta se datorează în mod deosebit întemeierii ei pe Sfintele Taine ale Spovedaniei și Împărtășaniei.
La final, PS Atanasie a enumerat pilonii misiunii ca fiind: spațiul de cult, misiunea printre tineri, cateheza mistagogică, îmbisericirea – Împărtășania continuă cu Sfintele Taine și adaptarea la limba locală, iar apoi răspuns la întrebările participanților.
Întreaga conferință poate fi urmărită aici: https://www.youtube.com/watch?v=yo44IK_Vap4
Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI