Selectează o Pagină

Loading


PS Atanasie de Bogdania: Cele lumești sunt fără valoare în fața celor dumnezeiești

În Evanghelia de astăzi vedem contrastul lumii acesteia: omul împătimit după cele lumești și omul zidit de Dumnezeu, omul harului, iubirii și al dragostei. Demonizatul, gol și prins în lanțuri, arată omenirea care a pierdut harul și s-a depărtat de Dumnezeu. Ea este robită de lanțul păcatului și petrece în singurătate, în pustia lumii acesteia”, a subliniat Preasfințitul Atanasie de Bogdania, în cuvântul de învățătură rostit la Evanghelia Duminicii a cincea după  Rusalii, a vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei.

Toate lucrurile lumești sunt fără valoare în raport cu cele dumnezeiești. Mai devreme sau mai târziu, cele lumești se vor risipi.

Aruncarea de pe mal în apă a porcilor cuprinși de diavoli și înecarea acestora semnifică faptul că atașamentul de cele lumești trebuie să fie nesemnificativ. Dispariția celor materiale, față de care omul s-a atașat, dă naștere iadului lumesc, care întunecă mintea omului și îl îndepărtează de la Dumnezeu. Dragostea lui Dumnezeu devine salvatoare în contrast cu iubirea omului față de cele lumești, care îl duc la pieire. Răsplata pentru grijile lumești exagerate este: descurajarea, disperarea și deznădejdea. În schimb, răsplata pentru cele dumnezeiești este Harul lui Dumnezeu, care îl reașează și restaurează pe cel căzut”.

Neascultarea de Dumnezeu duce la pedeapsă, care are ca scop îndreptarea celui pedepsit.

Omul este chemat să asculte de cuvintele Domnului și să le împlinească. Atunci când omul devine neascultător, pentru ca să nu se piardă cu totul, Dumnezeu îngăduie pedeapsa spre îndreptare. Locuitorii din orașul Gadara au fost pedepsiți pentru lăcomia lor. Erau preocupați mai mult de cele lumești, de porci, decât de vindecarea celor demonizați”.

Pentru omul îndepărtat de Dumnezeu, iadul începe din lumea aceasta.

„Pentru mulți, din păcate, iadul începe din lumea aceasta: iadul suferinței, bolii, deznădejdii, neînțelegerii, războiului și a tot ceea ce înseamnă apăsarea greutăților de zi de zi. Preotul este chemat să aducă liniște și mângâiere, să fie o oază de binecuvântare, alinare, pace și odihnă sufletească, celor care vin să caute”.

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, în Duminica a cincea după Rusalii, 17 iulie 2022, la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de la Sediul Eparhial de la Roma, alături de un sobor de preoți și diaconi. La momentul rânduit, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Mihail Popescu, pe seama parohiei „Sfântul Mucenic Laurențiu, arhidiaconul” din Pavona. La Dumnezeiasca Liturghie a asistat si domnul Cosmin Gabriel Ungureanu, consul în cadrul Consulatului General al României la Roma.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link