Selectează o Pagină

Loading

Duminică, 27 noiembrie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” din localitatea Fiumicino, în apropierea Romei, păstorită de părintele Cristian Olteanu, care a fost hirotesit, cu această ocazie, întru protoiereu pe seama Protopopiatul Lazio 1. La momentul potrivit, Preasfinția Sa a hirotesit 3 citeți și un paracliser pe seama parohiei gazdă.

„În cuvântul Evangheliei de astăzi găsim răspuns la întrebările: care este bogăția și sărăcia cea adevărată și în ce trebuie să sărăcim ca să ne îmbogățim?”, e explicat ierarhul la începutul predicii la Evanghelia Duminicii a 30-a după Rusalii (Dregătorul bogat – păstrarea poruncilor).

Preasfinția Sa e evidențiat în cuvântul de învățătură faptul că, primele porunci enumerate astăzi de Domnul sunt puse pe seama legăturii omului cu Dumnezeu, urmate de cele legate de raportul cu aproapele. Dar pentru a încununa poruncile Domnului este nevoie și de practicarea dragostei, fără să fim tributari celor pământești. De aceea Hristos îi cere tânărului bogat de astăzi să-și vândă averile, să le împartă săracilor și să-I urmeze. Legătura cu bunurile lumești, prin care încercăm să ne prelungim existența în lume, sunt o piatră de poticnire în relația cu Dumnezeu.

Totodată, ierarhul a subliniat faptul că pentru a vedea rodul cuvintelor sădite de Domnul în inima noastră trebui să treacă un timp, pentru ca aceste roade să crească, să rodească și să producă schimbarea. Pentru a prinde rod suntem îndemnați să lepădăm grijile cele lumești, care sunt o piedică între om și Dumnezeu și care nu-l lasă pe om să rodească cele duhovnicești. La cele enumerate mai sus trebuie să adăugăm smerenia, adică renunțarea la voia proprie și acceptarea voii lui Dumnezeu. Făcând toate acestea vom înțelege că darul mântuirii este un dar dumnezeiesc, comoara cea mai de preț care vine doar de la Hristos Domnul.

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” din Fiumicino a fost înființată în anul 2012 de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, ca preot paroh fiind numit părintele Cristian Olteanu. Parohia are în curs un plan de construcție a bisericii parohiale, slujbele bisericești săvârșindu-se pentru moment într-un spațiu provizoriu.

Departamentul de Comunicare și Imagine

ro_RORO
Copy link