Selectează o Pagină

Loading


Joi, 9 iunie 2022, Preasfințitul Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit slujba Vecerniei la Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel” din localitatea Grosseto, apoi a participat la Adunarea Protopopială din luna iunie a preoților din Protopopiatul Ortodox Român Toscana II.

În cuvântul de învățătură rostit cu ocazia Odovaniei Praznicului Înălțării Domnului, Preasfinția Sa a subliniat că „ne-am apropiat de finalul acestui mare praznic înălțător și cinstim cu bucurie și cu har încheierea acestuia. Dar, de fapt, praznicul nu se încheie, ci trece spre o altă cinstire, aceea a Pogorârii Duhului Sfânt. Așadar, vedem că o bucurie descoperă o altă bucurie, o taină ne descoperă o altă taină și fiecare trăire înălțătoare naște în noi o alta. Aceste bucurii, taine și trăiri au un rost: să ne pregătească pe noi spre a înțelege taina desăvârșirii lucrării dumnezeiești în lume. Gândindu-ne la Înălțarea Domnului, mai este o înălțare, care nouă ne scapă: Înălțarea pe Cruce. Omul îl înalță pe Dumnezeu pe Cruce, Domnul îl cheamă pe om ca să îi dea viață și omul răstignește Viața. Noi, zi de zi, prin viața noastră neconformă, îl chemăm pe Domnul să guste din moarte, dar Domnul ne cheamă de fiecare dată să gustăm din Viață”.

După Slujba Vecerniei, Preasfinția Sa a participat la Adunarea Protopopială, după care a purtat o convorbire duhovnicească cu preoții și preotesele din protopopiat. Cu această ocazie, Preasfințitul Atanasie a vorbit despre importanța rugăciunii în viața familiei preoților și a îndemnat ca, acolo unde lipsește rugăciunea unuia dintre membrii familiei, aceasta să fie înlocuită de rugăciunea celorlalți. Totodată, a îndemnat la iubire, înțelegere și asumare a tot ceea ce înseamnă taina preoției și efectele acesteia în familia preotului.

La final, părintele protopop Ciprian Calfa și părintele paroh Marian Vâlcu, au mulțumit ierarhului pentru bucuria de a fi slujit împreună și pentru frumoasele cuvinte de întărire adresate.

Începuturile parohiei românești din Grosseto sunt legate de venirea de la Roma, în fiecare duminică, în anul 2005, a părintelui Ioan Chilaru, care săvârșea Sfânta Liturghie pentru românii ortodocși din oraș. În anul 2008, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, activitatea pastoral-misionară este preluată de părintele Marian Vâlcu, venit din România. Din anul 2016, parohia are locaș de cult propriu, pregătit și amenajat pentru săvârșirea cultului ortodox.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link