Selectează o Pagină

Loading

În duminica a 27 după Rusalii, 4 decembrie 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, s-a aflat în mijlocul comunității românești din localitatea Città di Castello, unde a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, cu ocazia hramului, în Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ioan Damaschin”, păstorită de părintele Bogdan Agherasimoaia.

În această perioadă ne aflăm într-o călătorie al cărei scop este dobândire păcii și a liniștei duhovnicești. Sprijinul de bază al acestei călătorii este tocmai perioada de post în care ne aflăm: flămânzim întru cele lumești, ca să ne săturăm întru cele dumnezeiești”, a subliniat ierarhul în cuvântul de învățătură rostit după citirea Evangheliei.

Lumea de astăzi stă gârbovită sub povara grijilor

Oamenii de astăzi sunt cuprinși din ce în ce mai mult de greutatea grijilor de zi cu zi. Căzând sub povara acestora, gârboviți, privirea se îndreaptă doar în jos spre cele omenești, uitând să mai privească în sus spre cele dumnezeiești. Această îngârbovire afectează sufletul, care este lovit de durere, păcat, neputință și de gânduri rele. Doar o situație extremă, o durere profundă, îl trezește pe om la realitate.”

Durerea – calea spre rugăciunea cea adevărată

Omul lipsit de durere și insensibilitate nu se poate ruga cu inimă deschisă. Durerea față de suferința aproapelui deschide calea spre rugăciunea cea adevărată. Lipsa acestei dureri duce doar la o superficialitate a rugăciunii. Hristos a văzut durerea femeii gârbove din evanghelia de astăzi, arătând că El este sensibil la durerea omului aflat în suferință și descoperindu-ne că, cel care îmbrățișează durerea aproapelui este răsplătit cu cel mai mare dar pe care Domnul îl poate da omului: Harul Sfântului Duh.”

Hristos ne vede suferința la momentul potrivit

Femeia din Evanghelia de astăzi se afla în suferință de optsprezece ani, până când a fost dezlegată de Hristos de neputința și boala ei. Uneori Dumnezeu reacționează într-un mod surprinzător, răspunzând prompt sau întârziind cu răspunsul. Dumnezeu stă în tăcere față de cererea noastră, arătându-ne că această tăcere este un mijloc pedagogic de îndreptare a omului neputincios.”

La această zi de mare bucurie a parohiei au participat autoritățile civile și religioase locale, care au felicitat parohia cu ocazia celor 11 ani de la înființare. Episcopul catolic a orașului Città de Castello, Luciano Paolucci Bedini, a salutat comunitatea și a adresat un cuvânt de întâmpinare către Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania.

După Dumnezeiasca Liturghie a avut loc un concert de colinde susținut de copiii din parohie, pregătiți de doamna preoteasă Ioana Alexandra, și de un grup de tineri profesioniști veniți din România.


Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ioan Damaschin” a fost înființată în anul 2011, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan. Ca preot paroh a fost numit părintele Petru Heisu. Din anul 2018, parohia a fost încredințată spre păstorire părintelui Mihai Bogdan Agherasimoaia și este găzduită într-o biserică catolică la adresa: Via San Girolamo, nr. 1, Città di Castello. Biserica adăpostește din anul 2018 o părticică din moaștele Sfântului Cuvios Ioan Damaschin.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

 

ro_RORO
Copy link