Selectează o Pagină

Loading


În Duminica a nouăsprezecea după Rusalii (a predicii de pe munte – iubirea vrăjmașilor), cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris.

În cuvânt de învățătură rostit după Dumnezeiasca Liturghie, Preasfinția Sa a vorbit despre importanța învățăturilor date de Mântuitorul când a predicat pe Muntele Măslinilor: „predica de pe munte este o școală a vieții, iar îndemnurile date de Mântuitorul ucenicilor, înainte ca aceștia să plece la propovăduire, erau Izvor de Viață. Prin aceste sfaturi Hristos se întâlnește tainic cu ucenicii Săi. La fel, Hristos se întâlnește cu noi tainic la fiecare Dumnezeiască Liturghie, prin Trupul și Sângele Său, Care pentru noi este Viață.”

Referitor la porunca iubirii vrăjmașilor, ierarhul a precizat că porunca, tulburătoare și uneori de neînchipuit, atât pentru timpul acela, cât și pentru al nostru, de a iubi pe vrăjmașii noștri, pare uneori a fi de neîndeplinit. Hristos duce la un alt nivel relația dintre oameni, cere o schimbare radicală a vieții. În locul urii față de dușmani și față de cei ce ne pricinuiesc durere, Domnul ne pune în față o soluție care rezolvă durerea provocată: iubirea față de vrăjmași.

Preasfinția Sa a subliniat și faptul că „în momentele de încercare ne întâlnim cu Hristos. De tot ceea ce încercăm să fugim în lumea această, durere, boală, nedreptățire, și altele, se vindecă prin îmbrățișarea acestei biruințe. De la Mântuitorul am învățat că moartea poate fi biruită doar cu moarte, Așadar, cel care îmbrățișează boala dobândește sănătate, cel care acceptă suferința primește binecuvântare, iar cel ce își asumă căderea și neputința dobândește putere, ca să se ridice și să se îndrepteze. Încercările primite de la Domnul sunt mari binecuvântări, pe care omul dacă le primește, le transformă în bucurie și mulțumire.

Totodată Preasfinția Sa a îndemnat pe credincioși să participe în seara zilei de duminică, 2 octombrie 2022, la momentul întâmpinării Brâului Maicii Domnului, adus din Grecia, de la mănăstirea Kato-Xenia, și să închine la cea care este mijlocitoarea noastră înaintea lui Dumnezeu.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORIro_RORO
Copy link