Selectează o Pagină

Loading


Marți, 30 august 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a participat la slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Aducerea Moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae” din localitatea Larga Nouă, raionul Cahul, Republica Moldova.

Preasfinția Sa a răspuns pozitiv invitației adresate de PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, în contextul evenimentelor prilejuite de aniversarea a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei și a 20 de ani de la recunoașterea acesteia de către autoritățile Republicii Moldova.

Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor de ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de jos, Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud și Preasfințitul Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

După citirea Sfintei Evanghelii din cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Atanasie de Bogdania a ținut un cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul că „târnosirea unei biserici este o adevărată Înviere. Lumina Învierii, luată de pe candela Sfântului Altar nou sfințit, ne-a fost împărțită nouă și ne arată că Altarul este Izvor de Lumină, de Sfințenie, de Înviere și de Viață. Astăzi Raiul din Cer se coboară în mijlocul nostru prin sfinții cei bineplăcuți lui Dumnezeu. Noi să căutăm de devenim prieteni ai acestor sfinți, ca prin dânșii să primim bucuria Raiului.”

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, un număr de 120 de copii, au primit în dar din partea ierarhilor ghiozdane pentru începutul de nou an școlar.

Preasfințitul Atanasie de Bogdania este originar din Republica Moldova. Din anul 2012 coordonează Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae, care a fost înființată, cu binecuvântarea PS Părinte Episcop Siluan, în data de 7 februarie 2012. Ea are ca scop pastorația creștinilor ortodocși vorbitori de limbă românească din Basarabia și Bucovina de Nord, aflați din binecuvântate pricini în Italia, prin organizarea în parohii a comunităților existente, sub jurisdicția canonică a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Pe parcursul ultimilor ani, basarabenii și bucovinenii din Bucovina de Nord aflați la muncă în Italia au căutat mângâiere sufletească și au găsit-o în sânul Bisericii. În localitățile unde lipseau sau lipsesc și în continuare parohii, misiunea Sfântului Ierarh Nicolae încearcă să găsească soluții pentru a-i putea ajuta pe frații creștini ortodocși, care trăiesc acolo, cu posibilitatea de a avea un loc de rugăciune pentru cei apropiați, copii sau părinți, bunici sau rude apropiate, și cu bucuria de a avea un păstor duhovnicesc în mijlocul lor, conform tradiției moștenite.

Anual, Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae editează calendarul Creștin Ortodox, pe stil iulian, conform tradiției din Basarabia și Bucovina de Nord, în două formate: Tip Filă (calendarul clasic de perete) și tip Agendă (broșură). Prima ediție a calendarului tip agendă a văzut lumina tiparului în anul 2019, ea conține cele mai importante rugăciuni ale creștinului ortodox, la care se adaugă date importante din activitatea social-filantropică, culturală și administrativă a Eparhiei.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


Youtube
Instagram
Whatsapp
Telegram
Telegram
Telegram
Copiază
ro_RORO