Selectează o Pagină

Loading


Cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Atanasie de Bogdania, câțiva dintre copiii și tinerii parohiei Verona 1 au început azi dimineață, în grădina parohiei, proiectul „Sună clocoticiu-n iarbă”.

Titlul vine de la o expresie în grai maramureșan care indică faptul că iarba e bună de cosit, pentru că floarea numită Clocotici (Rhinanthus glacialis) e uscată, și la atingere sună ca un clopoțel.

Proiectul constă în descoperirea  și promovarea obiceiului tradițional al „făcutului fânului”.

A fost individuat un grup de persoane adulte, membri ai parohiei Verona 1, originare din Maramureșul istoric, de pe valea Marei și a Izei, buni cunoscători ai cositului și strânsului fânului.

Aceștia, pe parcursul unei săptămâni, în care cei mai mulți rămân peste noapte la biserică, îi învață pe cei tineri obiceiul tradițional al „făcutului fânului”.

Bărbații, tineri și bătrâni, se trezesc dimineața, înainte de răsăritul soarelui, cosesc, bat coasa, taie lemne, repară unelte, iar femeile fac mâncare, sparg brazdele, întorc fânul și se ocupă de celelalte lucruri casnice.

Cei pricepuți la filmare și montaj, vor realiza un videoclip cu care vor participa la proiectul Eparhial „Micul etnolog”, propus de Departamentului Cultural al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.


ro_RORO
Copy link