În contextul anului omagial dedicat “Pastorației și slujirii persoanelor bolnave”, toate grupurile de cateheză din parohia „Zămislirea Maicii Domnului”, Roma – San Basilio (La Rustica) sunt implicate în diferite inițiative specifice acestei teme.
“Cuvântul care vindecă”
De la începutul anului, peste 35 de copii și adolescenți au participat la concursul cu titlul “Cuvântul care vindecă”, care a avut ca scop cunoașterea cuvântului Sfintei Scripturi, prin minunile de vindecare făcute de Mântuitorul Iisus Hristos, și a vieților Sfinților Tămăduitori. Evenimentul face parte din proiectul internațional “Împreună cu Hristos prin lume în Mileniul lll”, proiect care reunește anual mii de copii români din țară și din toată diaspora românească.
“Mărțișor, de fapte bune vestitor”
„Mărțișor de fapte bune vestitor” este proiectul prin care copiii din parohie se solidarizează cu copiii bolnavi de la Spitalul Bambino Gesù, confecționând mărțișoare, felicitări și alte lucrări artizanale. Ofertele financiare, obținute prin achiziționarea acestora de către credincioșii parohiei, sunt donate copiilor bolnavi și familiilor acestora. Prin această acțiune, care are loc și în alte momente ale anului (în preajma Crăciunului și a Paștelui) copiii sunt ajutați să înțeleagă importanța și bucuria dăruirii.
“Solidaritatea în suferință, cale spre vindecare”
O inițiativă nouă o reprezintă conștientizarea copiilor și adolescenților că în biserică suntem ca într-o familie, în care unii membrii sunt bolnavi, iar “dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună cu el” (1 Cor. 12, 26). Fiecare grup de copii a alcătuit rugăciuni și mesaje de solidarizare pentru trei persoane din parohie, cunoscute de toți pentru suferința prin care trec. Copiii de la grupa primară au scris rugăciuni pentru un copil, iar adolescenții de la gimnaziu și liceu pentru două mame. Prin ei, de fapt, s-au solidarizat cu toți bolnavii din parohie. Textele, originale și emoționante, au fost lipite pe planșe mari și dăruite în biserică, după Sfânta Liturghie, celor trei persoane bolnave. Prin această acțiune emoționantă am înțeles că solidaritatea cu cei în suferință este vindecătoare pentru toți. Pe unii ne vindecă de indiferentism, pe alții îi vindecă de deznădejde și descurajare.
“Sfinții, prieteni de nădejde”
Grija pentru cei bolnavi dorim să ne însoțească tot timpul, de aceea, cel puțin o dată pe lună, copiii și tinerii citesc împreună acatistul unui Sfânt taumaturg pentru cei care suferă de boală din parohia „Zămislirea Maicii Domnului”.