Selectează o Pagină

Loading

Sâmbătă, 9 septembrie 2023, la Biblioteca Ambroziană din Milano, în a cărei grădină interioară a fost amplasată, în anul 1975, statuia de bronz a lui Dimitrie Cantemir, realizată de marele artist român Ion Irimescu (1903–2005), a avut loc un eveniment cultural și academic dedicat aniversării a 350 de ani de la nașterea marelui cărturar român de faimă europeană, Dimitrie Cantemir (1673-1723), domn al Moldovei (1693; 1710-1711). Evenimentul se înscrie în manifestările „Anului Cultural Dimitrie Cantemir” și este organizat de Centrul Cultural Italo-Român, Biblioteca Ambroziană din Milano și Institutul Român de Cultură și Cercetări Umanistice din Veneția. Evenimentul se bucură de patronajul Ambasadei României în Italia și al Academiei Române din București.

Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a participat la eveniment și a adresat un cuvânt de salut celor prezenți. Saluturi instituționale au venit și din partea organizatorilor: monseniorul Francesco Braschi, viceprefect și Doctor Ordinar al Bibliotecii Ambroziane, și doamna preoteasă dr.  Violeta Popescu, coordonator al Centrului Cultural Italo-Român din Milano.

Au susținut comunicări: Acad. Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Între real şi ideal. Dimitrie Cantemir despre rolul românilor în Europa”; Prof. univ. dr. Cesare Alzati, membru de onoare al Academiei Române: „În inima Europei: orizonturile culturale ale spațiului românesc între secolele XVII şi XVIII în scrierile domnului Moldovei, Dimitrie Cantemir”; Ida Garzoni, vicepreşedinte Nuova Polifonica Ambrosiana din Milano: „Dimitrie Cantemir, geniu creator: umanist, istoric, «muzicolog», muzician” și PC Părinte Traian Valdman: „Mărturii despre momentul inaugurării statuii lui Dimitrie Cantemir în grădina «Marilor Spirite» a Bibliotecii Ambrosiana”.

În cadrul evenimentului, a fost prezentată publicului opera lui Dimitrie Cantemir, Historia incrementorum atque decremento rum aulae othomanicae (1705), ediția în limba franceză (Histoire de l’empire Othoman, où se voyent les causes de son agrandissement et de sa décadence, Paris, 1743), care se află în arhiva Bibliotecii Ambroziane, lucrarea tratând aspecte ale dezvoltării politice și militare a Porții Otomane, analizând critic istoria turco-otomană, de la origini până în secolul al XVIII-lea.

La finalul evenimentului, în grădina interioară a Bibliotecii, la statuia lui Dimitrie Cantemir, a avut loc o slujbă de pomenire oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, înconjurat de un sobor de preoți, urmată de depunerea unor coroane de flori.

Foto credit: Facebook Biblioteca Ambrosiana

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link