Selectează o Pagină

Loading

În seara zilei de vineri, 1 decembrie 2023, a avut loc, la Roma, deschiderea oficială a celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Colinde și cântece patriotice. Evenimentul, care se va desfășura în perioada 1-3 decembrie, este organizat la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, fiind susținut financiar de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Această ediție a festivalului, a doua care are loc în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, după cea de la Torino din anul 2017, se organizează cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei la „Centro Mariapoli”, din localitatea Castel Gandolfo, în apropierea Romei și reunește 11 coruri din Austria, Irlanda, Franța, Germania și Italia, cu peste 250 de participanți.

Festivalul este un manifest pentru reprezentarea culturii românești și promovarea imaginii României în spațiul european, care, totodată, oferă un semn de apreciere și încurajare coralelor participante, păstrând vie flacăra spiritualității românești în străinătate.

După slujba de binecuvântare și intonarea Imnului Național al României, cu ocazia Zilei Naționale, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a adresat, în deschiderea festivalului, un cuvânt de bun venit tuturor participanților, după care publicul a făcut cunoștință cu membrii juriului și cu corurile înscrise în concurs.

În competiție s-au înscris următoarele coruri: Corul „Sfântul Voievod Ștefan Cel Mare” din Viena (Austria); Corala de Copii a Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” – La Courneuve (Franța); Corala Ortodoxă Română „Sfinții Arhangheli” – Paris (Franța); Corala ACOR a Parohiei Ortodoxe Române Strasbourg (Franța); Corul „Agapia” al Parohiei Ortodoxe Române „Buna Vestire” – München (Germania); Corala „Sfântul Daniil Sihastrul” – Piacenza (Italia); Grupul Coral Polifonic Feminin „Arpeggio” – Roma (Italia); Corala Bărbătească „Sfântul Roman Melodul” –  Roma (Italia); Corala „Cântăm Domnului” – Torino (Italia); Corul „Sfântul Roman Melodul’’ al NEPSIS Irlanda: Corala „Armonia” a Parohiei „Nașterea Domnului” Din Munchen (Germania).

Din comisia de jurizare vor face parte Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, preotul catolic Franco Ponchia, Andrei Apreotesei, Manager al Ateneului Național din Iași, și Daniela Ciubotriu-Apreotesei, profesor de muzică.

În partea întâi a festivalului, care a avut loc sâmbătă, 2 decembrie 2023, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, corurile au prezentat un repertoriu muzical format dintr-o piesă patriotică, una populară și una religioasă.

La eveniment a participant și o delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, condusă de domnul secretar de stat Gheorghe-Florin Cârciu.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link