Selectează o Pagină

Loading

Marți, 7 noiembrie 2023, a avut loc la Centrul Eparhial de la Roma, Conferința Semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona centrală a Italiei, precum și din insula Sardinia.

PC Părinte Daniel Stîngă, Consilier al Departamentului Pastoral-Liturgic al Eparhiei și paroh la Parohia „Sfântul Mucenic Bonifatie” din localitatea San Bonifacio, a susținut conferința tematică: Chipuri de imnografi creștini și evlavia lor către Maica Domnului”, în cadrul căreia s-a aprofundat viața și opera a trei mari sfinți imnografi: Roman Melodul, Ioan Damaschin și Ioan Cucuzel. Totodată, s-au prezentat publicului câteva cărți rare, avându-i ca autori pe Macarie Ieromonahul și Anton Pann, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la publicarea primei cărți de muzică psaltică în limba română.

După conferință, a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a mulțumit părintelui Daniel pentru relatarea făcută și pentru evocarea importanței imnografiei bisericești care a avut rolul nu numai de a dezvolta adevărurile de credință, ci și de a o apăra.

În partea a doua a întâlnirii, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a convorbit cu preoții prezenți și făcut recomandări pastorale și misionare.

La final, profesoara Alessia Brombin, de la Universitatea Pontificală a Sfintei Cruci din Roma, a prezentat cartea cu titlul „Breviario esicasta”, a părintelui Dumitru Stăniloae. Breviarul isihast este format din două eseuri prețioase ale părintelui Dumitru Stăniloae și a fost tradus cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la naștere și respectiv a 30 de ani de la trecerea sa în veșnicie. Cartea adună exercițiile duhovnicești pe care părintele Stăniloae le-a propovăduit călugărilor din comunitatea monahală benedictină de rit bizantin, de la  Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” din localitatea belgiană Chevetogne”, în septembrie 1974.

Profesoara Alessia Brombin este și organizatoarea unui simpozion dedicat Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae, ce a avut loc sâmbătă, 28 octombrie 2023, la Universitatea Pontificală „Sant’Anselmo” din Roma, cu titlul: „Pentru o teologie filocalică: contribuția teologică a Părintelui Dumitru Stăniloae la viziunea creștină”.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link