Selectează o Pagină

Loading

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a avut loc în Piemonte, în parohia “Sfântul Cuvios Ilarion cel Mare” din Venaria Reale, prima conferință duhovnicească cu titlul “Muzica bisericească – rolul duhovnicesc în viața creștinului”. Conferința a fost susținută de către Preacucernicul Părintele Protopsalt Marian Preda, și s-a bucurat de un real folos pentru cei interesați de creșterea duhovnicească personală, de înțelegerea cultului liturgic, de istoria muzicii bisericești și de influența pe care aceasta o are asupra sufletului în lucrarea de mântuire. De asemenea, au fost prezentate modurile prin care textul cântat își are ca sursă principală Sfânta Scriptură, întrucât textele cântate sunt împărțite în psalmi, imne și cântări duhovnicești. În acest sens, subiectul conferinței a tratat însemnătatea primordială a textului de rugăciune. La sfârșitul întâlnirii, s-au prezentat glasurile bisericești și ce anume exprimă acestea în viziunea Sfântului Vasile cel Mare, în special, cu privire la efectul psiho-terapeutic pe care îl au asupra omului. Conferința a continuat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.
La această primă întâlnire au participat câteva zeci de persoane care au descoperit aspecte deosebite de înțelegere a cântării în Sfânta Biserică, alături de sensul și originea muzicii bisericești. Totodată, s-a arătat sensul muzicii legat de cuvânt și de implicațiile sale în Dumnezeiasca Liturghie.
Tot în cadrul evenimentului, au fost prezentați membrii colectivului profesoral care se vor ocupa în cadrul școlii parohiale de meditații dedicate copiilor la catehism ortodox, muzică psaltică și cor, limba engleză, matematică, fizică și chimie. Aceste cursuri gratuite se vor ține săptămânal, atât în timpul săptămânii cât și la sfârșitul acesteia. De asemenea, se vor organiza periodic și sistematic cursuri de meșteșugărit, de tradiții și obiceiuri românești. Acestea vor fi coordonate de către domnii Andrei și Stela Scripniciuc. Tot periodic vor avea loc conferințe duhovnicești în care diferiți profesori și părinți ne vor arăta frumusețea Ortodoxiei.
La sfârșitul serii duhovnicești, cei prezenți s-au bucurat de câteva bucate dulci pe care cei binevoitori le-au adus iar tinerii au primit în dar “Agenda Tânărului” .
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
ro_RORO
Copy link