Selectează o Pagină

Loading


La Praznicul Adormirii Maicii Domnului, luni 15 august 2022, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Centrul Eparhial de la Roma, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Sărbătoarea a fost mare întrucât praznicul de astăzi este și hramul mănăstirii de pe lângă Centrul Eparhial. La momentul potrivit Preasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul Marius Negru pe seama parohiei „Maica Domnului Prodromița” din Abano Terme, iar înainte de Dumnezeiasca Liturghie, a săvârșit două hirotesii întru ipodiacon și una întru paraclisier.

Evanghelia de astăzi ne învață ascultarea.

După citirea textului evangheliei de astăzi, Preasfințitul Atanasie a ținut un cuvânt de învățătură în care a evidenția faptul că anul bisericesc se termină cu un praznic închinat Maicii Domnului, Adormirea sa și începe cu un alt praznic al ei, Nașterea Maicii Domnului. Totodată a subliniat faptul că: „evanghelia de astăzi este o evanghelie a ascultării și a smereniei. Maica Domnului este de neîntrecut întru curăție și feciorie, întru ascultare și smerenie. Omul a pierdut prin neascultare viețuirea în Rai alături de Dumnezeu, precum și comuniunea cu El. Maica Domnului este cea care, prin ascultare, îl readuce pe Dumnezeu în mijlocul oamenilor și face posibilă viețuirea cu El. Noi, prin ascultare, putem reface comuniunea cea pierdută cu Domnul și să redevenim fii ai Lui.”

 Icoanele Maicii Domnului sunt izvor de mângâiere.

„Icoana Maicii Domnului o vedem tot timpul într-o reprezentare firească: Ea cu Pruncul în brațe. Astăzi, vedem în icoana praznicului cum Domnul Hristos o ține în brațe pe Maica Sa. Sfinții ne-au lăsat moaștele spre închinare, iar Maica Domnului ne-a lăsat icoanele sale. Pentru fiecare zi a anului avem câte o icoană reprezentativă a Maicii Domnului. În fiecare oraș, sat, biserică sau mănăstire găsim câte o icoană a Maicii Domnului cinstită în mod deosebit, iar pentru cei care se închină cu evlavie și cu credință, icoana devine făcătoare de minuni și izvor de mângâiere.”

Postul Adormirii Maicii Domnului este „rupt din Postul Paștelui”

„Praznicul Învierii Domnului încununează sărbătoarea de astăzi. Maica Domnului gustă prima din înviere cu trupul. În icoana de astăzi vedem și semnul Crucii: Maica Domnului întinsă pe orizontală și Domnul Hristos alături de ea, stă drept pe verticală. Cele două planuri ne descoperă Crucea, cheia care deschide Împărăția Cerurilor. Pentru a putea deschide ușile raiului noi avem nevoie de: rugăciune, îndreptare, smerenie, nevoință, iertare, iubire și răbdare. Toate aceste alcătuiesc Crucea noastră.”

Maica Domnului – scara cea cerească

„Maica Domnului este cea care poartă rugăciunea noastră către Dumnezeu și care mijlocește pentru noi, neobosit, dacă știm să intrăm în taina rugăciunii adresate Dânsei: «Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi». Atunci vom simți odihnă în sufletele noastre și ajutor de la Maica DomnuluiEa ne dă nădejdea că ne putem mântui.”

Departamentul de Comunicare și imagine al EORI


ro_RORO
Copy link