Oriunde ne aflăm în Italia descoperim cetățeni români care au reușit să realizeze lucruri de neimaginat: să fie actori faimoși în Peninsulă, să conducă un departament important dintr-un Institutut de fizică nucleară faimos în lume, să fie un cercetător de renume care să reprezinte cu succes Italia sau să aibă o adevărată grădină zoologică. Așa este Daniel Berquiny, român cunoscut mai mult de italieni decât de conaționalii lui și aceasta deoarece Daniel a ajuns și s-a stabilit în Peninsulă în 1971. După mai mulți ani de acrobație, ani pe parcursul cărora a avut ocazia să cunoască și mai bine animalele de la circ, românul s-a specializat și în dresarea lor fiind solicitat de foarte multe ori să vină cu ele în anumite producții cinematografice. Cum era și de așteptat pasiunea lui pentru aceste necuvântătoare a devenit atât de mare că a ajuns să achiziționeze la începutul anilor ’90 un teren de 3 hectare și jumătate pentru a crea ”un paradis al animalelor” – ”Zoo delle Star” din Aprilia. Și în prezent se află acolo 100 de specii de animale. Cel mai greu i-a fost românului în cei doi ani de pandemie când nimeni nu s-a gândit la el. Practic în respectiva perioadă și-a cheltuit toate economiile pentru a da de mâncare animalelor, ceea ce l-a făcut să amâne totodată un alt vis al său – acela de a amenaja – în apropierea actualei Grădini – un Zoo safari.
”Copiii români sunt mai educați decât alții” a observat cu mândrie Daniel Berquiny
”Pentru mine este o zi fantastică mai ales că sunt foarte mulți români și mă simt ca acasă. Vorbesc românește cu toții. Nu mi se întâmplă prea des să am astfel de ocazii. Pentru mine aceasta este o zi de mare sărbătoare” – a mărturisit extrem de emoționat proprietarul grădinii zoologice din Aprilia, completând că se bucură să îi vadă pe acești copii născuți aici în Italia că vorbesc atât de bine limba română: ”În plus, am observat că în general copii români sunt mai educați decât cei italieni ceea ce mă încântă foarte mult. Sper că voi reuși să fiu la înălțimea așteptărilor lor. Și sper să revină aici la Zoo, pentru că mă simt bine cu ei, cu părinții și cu preoții lor”.
În vreme ce copiii alergau să descopere singuri cât mai multe animale, adolescenții și o parte dintre părinți l-au ascultat pe Daniel cum le povestea despre viața sa, dar și despre fiecare animal în parte – despre leoaica sa Elsa – care a făcut prima intervenție chirurgicală din lume la ochi pentru cataractă – la solicitarea sa – pentru a i se pune lentile de contact, animalul riscând altfel să devină nevăzător, despre maimuțele care trăiesc datorită românului și despre șerpii veninoși și crocodilii care au apărut în anumite filme.
Italienii au făcut un film documentar despre viața acrobatului român
”Am muncit foarte mult. Am întâmpinat în drumul meu și numeroase dificultăți, am căutat să mă lupt cu tot felul de mentalități, mai ales că atunci când am venit eu în Italia românii nu erau văzuți prea bine, dar eu am reușit să demonstrez că există și români care își văd de treaba lor, vor să muncească, vor să își construiască un viitor aici, ca dovadă că până la urmă ei – italienii – au făcut și un film cu și despre viața mea: ”La quinta generazione” (”A cincea generație”). Este un film documentar în care se vede că eu ca român – un străin în această țară – am reușit să îmi fac o carieră într-o lume de spectacol, să am chiar elevi ca artist de circ. Practic eu am fondat prima școală de artiști de circ din Italia în anii ’80 împreună cu Raffaella Carra” își amintește cu drag Daniel.
Românul a încercat să construiască chiar și o biserică ortodoxă acolo în Grădina sa. ”Pentru patru luni am reușit să organizăm câteva slujbe sub un cort, însă trebuia să facem mai mult și nu am reușit” mai povestește Daniel, care încă mai speră să găsească o soluție în acest sens cu atât mai mult cu cât le-a mărturisit tinerilor și părinților acestora că numai ajutat de Dumnezeu a reușit să ajungă până la acest nivel.
În cei 50 de ani de Italia, Daniel a încercat să facă lucruri frumoase ”astfel încât lumea să vorbească bine de noi, de români”
În acealași timp, Daniel – care este cetățean român, dar și italian – ne destăinuie că – după mai bine de 50 de ani de când trăiește în regiunea Lazio – este tentat să candideze la următoarele alegeri locale cu speranța că va fi votat și de conaționalii săi, pe care ar vrea să îi reprezinte într-un mod exemplar.
Ce dorește să le transmită Daniel Berquiny acestor tineri – cărora le-a cerut să revină oricând în vizită în grădina sa zoologică? ”Eu aș vrea să le transmit să fie cuminți, să-i asculte pe părinți, să fie educați și să păstreze această educație oferită de părinții lor, să studieze, să lucreze, pentru că până acum 30 de ani lumea nu prea ne vedea bine, dar lucrurile s-au mai schimbat, oamenii vorbesc frumos despre români și este bine ca și ei să ducă înainte această emigrație frumoasă. Eu unde am fost am căutat să fac lucruri bune și plăcute, astfel încât lumea să vorbească bine despre noi. Și sper că și ei – copiii și tinerii de astăzi – vor face la fel: să îi determine pe italieni să vorbească în continuare bine de noi, de români” – este sfatul faimosului acrobat și actor Daniel Berquiny, care cu greu s-a desprins de acești vizitatori unici, care vorbeau ca și el limba română.
La ”Zoo delle Star” – peste 300 de copii, adolescenți și părinți din 5 parohii din regiunea Lazio
Și nu au fost deloc puține familiile de români care au dorit să ia parte la Campania ”Cu România în inimă”. S-au strâns în total peste 300 de conaționali de toate vârstele de la copii de 2 – 3 ani până la adulți, părinții celor mici. A fost practic pentru prima dată când la această campanie – organizată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania – au participat și părinții adolescenților și ai copiilor.
La invitația transmisă de preoții Ciprian Batlag și Ioan Gherasimescu de la Parohia ”Înălțarea Sfintei Cruci” din capitala italiană au răspuns și au fost prezenți cu peste 70 de copii, adolescenți și adulți – părintele Ilie Ursachi de la Parohia ”Zămislirea Maicii Domnului” din Roma, părintele Ștefan de la Schitul Proroc Ilie Tesviteanul din Rignano Flaminio, părintele Aron Horciu de la Parohia ”Sfântul Apostol Andrei” din Montefiascone, părintele Iulian Petroiu de la Parohia ”Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul” din Torvaianicași preoteasa Ionela Ivan de la Parohia ”Nașterea Maicii Domnului” din Roma. La vizită s-a alăturat și părintele Marian Vîlcu de la Parohia ”Sf. Mc. Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel” din Grosseto – regiunea Toscana – alături de familia sa.
”Un exemplu de perseverență, de dorință, de a răzbate într-un context social și național diferit”
Și nu numai copii și adolescenții au fost fascinați de leii, tigrii sau șerpii descoperiți în acest ”paradis al animalelor”, ci și adulții. ”A fost o ocazie frumoasă pentru noi de a da curs acestei invitații și ne-am organizat cu un autocar și alte câteva familii care au venit cu mașinile personale ca să vizităm acest parc zoologic special în felul lui creat de către un român cu câteva zeci de ani în urmă” – mărturisește părintele Ilie Ursachi. ”Suntem bucuroși că am putut oferi această ocazie copiilor, dar a fost o bucurie și pentru noi, pentru cei mari să putem întâlni un conațional de-al nostru care a reușit să facă o astfel de realizare în viața lui, aici, în Italia” – mai recunoaște parohul bisericii ”Zămislirea Maicii Domnului” (La Rustica) din Roma.
Întrebat dacă Daniel poate fi un model pentru alți tineri români, părintele a confirmat că: ”fără îndoială că este un exemplu, un exemplu de voință puternică, de perseverență, de dorință, de a răzbate într-un context social și național diferit de cel al țării de unde a venit și cu toate piedicile pe care le-a întâmpinat a putut să meargă înainte, a putut să își dovedească și lui însuși că poate și mai mult, dar și celorlalți din jur și lumii întregi – deoarece a ajuns cunoscut la nivel internațional – și cred că acesta este un exemplu bun pentru copii noștri pentru noi toți, cei care suntem aici, în Italia”.
Părintele a mai completat cu mulțumire că în general ”copiii au fost foarte bucuroși să se revadă cu alți prieteni din alte parohii. Se cunosc, s-au întâlnit și cu alte ocazii și au putut să se reîntâlnească într-un ambient frumos, deschis, natural în mijlocul naturii și mai ales nu doar să vadă animale, ci să cunoască și istoria acestor animale, unele dintre ele vedete, pentru că au fost luate să participe în diferite ecranizări cinematografice”.
Oportunitățile Campaniei ”Cu România în inimă”
”Venim de la Parohia Nașterea Maicii Domnului din Roma – Roma II. Suntem un grup de copii și tineri și ne bucurăm să fim astăzi aici alături de toți acești copii, adolescenți români de toate vârstele” – a comentat și preoteasa Ionela Ivan. ”Este și o ocazie ca acești copii să se revadă între ei, mai ales că s-au cunoscut în tabere anii trecuți, s-au împrietenit și acum s-au reîntâlnit. Aceasta a fost și o oportunitate să stea măcar pentru o zi din nou împreună, dar și să cunoască un român realizat” a mai comentat Ionela Ivan, care pe tot parcursul zilei s-a aflat în mijlocul copiilor.
”Campania în sine – ”Cu România în inimă” mi se pare un proiect foarte benefic, este o oportunitate foarte bună pentru tineri de a cunoaște personal exemple de români care au reușit să se integreze și să devină chiar cunoscuți în societatea italiană. Da, cred că Daniel este un exemplu foarte bun pentru ei, este un model de urmat. Să facă și ei aceeași stradă și să fie mai îndrăzneți!” consideră preoteasa Ionela Ivan de la Roma II.
Părinții copiilor fascinați de experiența de viață a lui Daniel Berquiny
”Este o zi foarte frumoasă. Am văzut foarte foarte multe animale și mi-a plăcut mult. În plus m-am întâlnit și cu mai multe prietene din tabăra de anul trecut și m-am bucurat că am putut să stau cu ele pentru câteva ore” mărturisește Marta Vezeteu, care are 12 ani și s-a născut în Italia. Fetița, care a venit împreună cu familia ei și cu părintele Aron Horciu de la Montefiascone din provincia Viterbo – a descoperit pe parcursul vizitei că proprietarul este român.
”Faptul că am venit aici mă fascinează” recunoaște Mirel Făiniță, originar din zona Vrancei, din 1999 în Peninsulă, care consideră – și datorită educației primite în familie – că animalele sunt prietenii cei mai buni ai oamenilor. ”Am trei copii și vreau să le transmit și lor lucrul acesta: să aibă un mare respect față de animale. Când eram mic bunica îmi spunea să nu omor nici măcar o furnică. ”Înainte să o omori, gândește-te dacă poți să o creezi!” Și mi-a rămas acest lucru în inimă: să nu omorâm nimic din tot ceea ce mișcă” – povestește Mirel, care consideră totodată că ceea ce au văzut tinerii din o parte din ceea ce a făcut Daniel poate fi un exemplu. ”Aceasta pe lângă faptul că noi ca părinți trebuie să le transmitem că a avea animale și a avea grijă și dragoste față de ele este un lucru minunat ca și când ai stăpâni tot pământul, deoarece a iubi și a ține în jurul tău animale pe care să le îngrijești așa cum trebuie, să le iubești și să le oferi tot ceea ce au nevoie este ca și cum ai fi un împărat care stăpânește peste tot pământul. Deci dragostea este mai mare decât orice și te face să te simți ca un împărat acolo unde trăiești” mărturisește vrânceanul.
Povestea de viață a lui Daniel l-a fascinat pe Mirel, care i-a pus de altfel și numeroase întrebări: ”l-am văzut astăzi pentru prima dată, dar mi se pare că îmi este o persoană apropiată de o viață. Cuvintele sale mi-au transmis o adevărată prețiure așa cum un stareț cu experiență ar transmite unui monah tânăr care ajunge în mănăstire, un stareț care are un cuvânt greu și de ascultare”.
Iubirea și respectul pentru animale transmise și copiilor români
”A fost o zi deosebită” – mărturisește și Aura Chiriac care a venit împreună cu părintele Ștefan de la Schitul ortodox român Proroc Ilie Tesviteanul din Rignano Flaminio cu aproape 100 de credincioși de toate vârstele. ”Copii au rămas impresionați, dar chiar și eu sunt fascinată că un român a reușit să facă un lucru deosebit așa cum este această grădină zoologică și să aibă atât de multe animale. Copilașii s-au jucat, a fost o zi foarte frumoasă pentru ei, s-au recreat, a fost minunat că ne-am întâlnit aici cu mai multe parohii, cu alte cuvinte ne-am simțit ca în România” mai povestește Aura care la rândul său a avut și numeroase întrebări și curiozități pentru Daniel.
”Cu siguranță poate fi un exemplu pentru că a transmis acea vibrație, iubește animalele și ne-a transmis și nouă acea vibrație pe care dânsul o are și experința sa de a îngriji aceste animale, care sunt prietenii noștri” mai completează Aura Chiriac convinsă că vor reveni în vizită aceasta și pentru a-l ajuta pe Daniel: ”Cu siguranță vom reveni deoarece aici am descoperit un român care a făcut un lucru deosebit pentru comunitatea românească din Italia, pentru noi toți. Și cu siguranță vom veni și de alte sărbători și vom încerca să îl ajutăm, deoarece aceste animăluțe merită sprijinul nostru. Banii pe care îi plătim pe bilete la intrare ajung sigur în mâncarea pe care acest român trebuie să o furnizeze acestor atât de multe animale”.
”Un schimb de experiență și de gânduri” pentru familiile de români din mai multe parohii
Și Marian Ioniță, originar din Brașov, din 2002 în Italia consideră că ”a fost o idee bună a preoților noștri ca să ne întâlnim cu toții, să stăm cu toții împreună. Ne-am și unit ca grup odată în plus, ne-am și cunoscut mai bine și iată am descoperit și lucruri noi și frumoase făcute de un român deosebit de-al nostru. Este o persoană specială deoarece a reușit să facă multe lucruri mai ale că pentru noi românii nu este așa de ușor să reușești. Daniel a făcut ceva deosebit aici și îl felicit. Se vede că a avut multă pasiune și dăruire. Este un lucru frumos”.
Deși Campania ”Cu România în inimă” este dedicată copiilor și adolescenților români născuți în Peninsulă cu ocazia acestei vizite la ”Zoo delle Star” am descoperit că și adulții – părinții lor – au nevoie de astfel de întâlniri cu conaționali care la fel ca și ei au luptat enorm de mult pentru a-și face un viitor într-o altă țară. ”Este un avantaj că ieșim așa cu toții din biserică, dar și să ne întâlnim cu alți credincioși din alte parohii, că ne cunoaștem și între noi mai bine sau ne revedem cu alți copii și părinți de la alte biserici. Pentru comunitate este ceva pozitiv să ne vedem în astfel de situații. Este un schimb de experiență și de gânduri” a mai comentat Marian Ioniță.
După mai mult de o oră în care Daniel Berquiny a povestit despre viața sa și mai ales despre toate dificultățile pe care le-a întâmpinat atunci când a ajuns într-o țară nouă – fiind aplaudat de nenumărate ori pentru ceea ce spuneau – conaționalii de toate vârstele împreună cu preoții lor i-au cântat ”La mulți ani” și i-au promis acestuia că vor reveni în vizită și cu alte ocazii cu grupuri mai mici de copii și adulți.
Informații suplimentare:
Daniel Berquiny, originar din București, a ajuns în Italia în 1971, după alte călătorii în Israel și alte țări din Europa. De 50 de ani locuiește în Aprilia, oraș în care și-a început cariera cinematografică alături de animalele sale iubite. Pentru prietenii săi necuvântători: lei, tigri, maimuțe, șerpi a cumpărat la începutul anilor ’90 un teren de 3 hectare și jumătate pe care a construit actualul ”Zoo delle Star”.
Animalele sale alături de Daniel apar în numeroase producții cinematografice. Printre cele mai importante filme se numără „Bingo Bongo”, cu cimpanzeul care joacă alături de Adriano Celentano, regizorii și producătorii remarcând profesionalismul și dragostea cu care interacționează cu animalele pe care le antrenează.
Daniel participă, de asemenea, ca actor și cascador în multe alte filme, printre care se numără: „Sandokan, i misteri della giungla nera” cu Kabir Bedi și Virna Lisi, „Phenomenal” de Dario Argento, „Bertoldo, Bertolindo e cacasenno”, „Fantozzi va in pensione” cu Paolo Villaggio, „Per amoresolo per amore” cu Diego Abbatantuono, „SPQR 2000 3 mezzo anni fa”cu M. Boldi și C. De Sica, „10 e Merilin” cu L. Pieraccioni, „La terza madre”, „The passion” cu Mel Gibson, „Commedia sexy”, „Natale in crociera”, „La tigre e la neve” de Benigni și multe altele.
Atât de mare a fost succesul său în lumea cinematografiei încât, cu siguranță, nu a trecut neobservat la televiziune; de fapt, Daniel a fost contactat pentru a juca din nou cu unele dintre numeroasele sale animale în programe de televiziune precum „Mino, il piccolo alpino”, „Scherzi a parte”, „Domenica in”, „Al paradiso”, „Paga il canone Rai” cu care a câștigat cheia de aur ca cea mai bună reclamă, „Cervelloni”, „Ultimo minuto”, „Serata d’onore”, „Al di la’ del lago”, „Commissario Rex”, „Gomorra”, „Ciao Darwin” cu Paolo Bonolis și multe altele.
Campania „Cu România în inimă”, organizată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Arhiereu-Vicar Atanasie de Bogdania, are ca scop apropierea adolescenților români născuți sau crescuți în Peninsulă de conaționali deja realizați în anumite domenii, ca oameni de afaceri, medici, cercetători, ingineri, actori, profesori, scriitori sau stiliști români, dar și de instituțiile importante ale țării noastre pe teritoriul italian – ca Ambasada României la Roma, Accademia di Romania sau Institutul român de cultură și cercetare Umanistică de la Veneția.