Selectează o Pagină

Loading

Sâmbătă, 10 iunie 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a mers în tradiționalul pelerinaj de la Amalfi. Preasfinția Sa a fost însoțit de preoți din zona Romei și din Campania alături de un grup de peste 350 de pelerini.

Cu această ocazie, ierarhul a oficiat Slujba Acatistului Sfântului Apostol Andrei în Catedrala Sfântul Andrei din Amalfi, unde se găsește spre închinare o parte din capul Sfântul Apostol Andrei, precum și moaște ale altor sfinți: Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Apostol Filip, Sfânta Maria Magdalena, Sf. Arhidiacon Ștefan, Sfântul Laurențiu și alte moaște de sfinți mucenici, cuvioși și mărturisitori.

În cuvântul de învățătură adresat pelerinilor, PS Atanasie a vorbit despre Duhul Sfânt care este Cel Care îi ține uniți pe creștini în Biserică, ei formând un singur trup, Biserica. Din Biserică, cei mai râvnitori, prin lucrarea Sfântului Duh, devin bineplăcuți Domnului, mărturisind pe Dumnezeu și propovăduind Cuvântul, asemenea sfinților Bisericii. Duhul lui Dumnezeu încununează pe cei drepți, îi întărește pe mucenici și pe sfinți și renaște pe on spre viață veșnică.

Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie) a fost fratele Sfântului Apostol Petru și ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. El a fost prima persoana chemată la slujirea apostolească și primul dintre Apostoli care a vestit că Hristos este Mesia. A fost răstignit în insula Patras, în jurul anului 60. În anul 357, trupul său a fost mutat, împreună cu cel al Sfântului Apostol Luca, la Constantinopol, de împăratul Constant al II-lea, capul său rămânând în insula Patras. În anul 1206, în timpul ocupației Constantinopolului (a patra cruciadă), legatul pontifical Pietro Capuano din Amalfi a luat sfintele moaște, aducându-le în Italia, unde, doi ani mai târziu, pe data de 8 mai 1208, erau primite cu alai la Amalfi fiind așezate în cripta catedralei, unde pot fi cinstite şi astăzi. După invazia turcă din Grecia, în anul 1460, capul Sfântului Apostol Andrei a fost adus la Roma de către Toma Paleologul, la cererea papei Pius al II-lea, şi a fost păstrat timp de cinci secole în biserica S. Pietro de la Vatican, în stâlpul zis al Sfântului Andrei. În anul 1964, papa Paul al VI-lea a înapoiat Bisericii din Patras o parte din capul Sfântului Andrei. Menționăm faptul că fruntea Sfântului Apostol Andrei este prezenta în Schitul Sfântul Andrei din Muntele Athos, de lângă Mănăstirea Vatoped.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link