Cetatea Romei păstrează multe comori duhovnicești ale creștinătății, locuri pline de har în care au trăit Sfinții primelor veacuri, catacombe, mănăstiri și catedrale ce sunt oaze duhovnicești pentru creștinii ortodocși trăitori pe meleaguri italiene.
Credincioșii parohiei Înălțarea Sfintei Cruci din Roma au poposit duminică, 6 aprilie 2025, într-o astfel de oază duhovnicească: mănăstirea Tre Fontane – loc al martiriului Sfântului Apostol Pavel, ce păstrează între odoarele de mare preț, stâlpul pe care Apostolul neamurilor a fost martirizat și cele trei izvoare apărute pe locul în care a căzut sfântul său cap.
De asemenea, în bazilica Sfânta Maria „Scala Coeli” (Scara Cerului) din același complex mănăstiresc, se păstrează ultima temniță a Sfântului Pavel, dimpreună cu inscripția ce atestă că în acest loc, în data de 9 iulie 298, au suferit martiriul pentru Hristos Sfântul Mucenic Zenon Tribunul și 10.203 ostași creștini în timpul crudei persecuții a lui Dioclețian. Biserica principală a mănăstirii a fost fondată de călugări greci originari din Cilicia, patria Sfântului Apostol Pavel, la începutul secolului al VII-lea. Aceștia au adus cu ei un alt odor de mare preț, capul Sfântului Cuvios Mucenic Anastasie Persul (martirizat la 22 ianuarie 628).
Cu mare bucurie, pelerinii parohiei noastre, au avut ocazia de a se închina, prin bunăvoința călugărilor trapiști ce viețuiesc în această mănăstire, la sfintele moaște ale Sfântului Anastasie Persul, ale Sfântului Mucenic Vincențiu diaconul și ale Sfântului Mucenic Zenon, ce se păstrează într-o capelă interioară din biserica principală a mănăstirii.
Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi, Dumnezeul părinților noștri!