Selectează o Pagină

Loading

Duminică, 19 februarie 2023, în Parohia Ortodoxă Română „Sfintele Mucenițe Minodora Mitrodora și Nimfodora” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din lmola am avut bucuria să ne hrănim sufletele dintr-un moment religios și cultural în același timp. O seară de pricesne realizată prin binecuvântarea Preasfințitului Siluan, a Preasfințitului Atanasie de Bogdania, a ÎnaltPreasfințitului Irineu Arhiepiscop de Alba Iulia, cu dorința și susținerea credincioșilor noștri și prin prezența onorantă a Diaconiței Oana Bozga Pintea, interpretă de pricesne și folclor, împreună cu Părintele Arhidiacon Eustratie Gheorghe Pintea slujitor la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.

„Priceasna (din slavonă prĕčĩstĩna – „preacurată”) este (în sens restrâns chinonic) un imn, cântare bisericească ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul şi respectiv credincioşii se cuminecă (împărtăşesc) cu Sfintele Taine – Trupul şi Sângele Domnului Iisus Hristos.

Autorii de muzică bisericească au considerat adesea acest moment al Liturghiei drept o eventuală breşă în sistemul liturgic, prin care se pot aduce minime inovaţii în baza unor reguli prestabilite, având în vedere că, în funcţie de obiceiurile locale, parohiale, chinonicele sau pricesnele pot să difere de la biserică la biserică, sau de la liturghie la liturghie.

Denumirea de pricesnă a devenit ulterior generică pentru o gamă largă de cântece aparţinând folclorului religios românesc. Pricesnele au un conţinut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creştin, rugăciune de iertare şi mulţumire şi laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioara Maria şi a sfinţilor. Sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale de către credincioşi, iar în ultimul timp, au devenit parte a repertoriului multor artişti populari consacraţi, care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea şi păstrarea lor.

Ele pot fi considerate o puntea de legătură între cântarea bisericească şi tradiţia populară.” (Preluat din https://ro.orthodoxwiki.org/Priceasn%C4%83)

În mod special în zona Ardealului priceasna este nelipsită din viața bisericii și a credincioșilor ei, ea fiind prezentă atât în momentul împărtășirii din timpul Sfintei Liturghii, apoi în procesiunile din perioada premergătoare mai ales Praznicelor Maicii Domnului(ex. Mănăstirea Nicula, județul Cluj), dar nu numai, priceasna se mai cântă și în timpul miruirii credincioșilor.

Nădăjduim ca prin acest moment, acestă seară de pricesne să fi adus o bucurie, un sprijin sufletesc și duhovnicesc celor care le-au ascultat și le vor asculta în continuare.
Binecuvântați și iertați Preasfințiile Voastre!

Cu prețuire și gânduri de folos duhovnicesc la început de Post al Patimilor Mântuitorului Nostru Iisus, Sfintiilor Voastre și tuturor fraților celor întru Hristos.
Pr. Marius Traian Coțe -Parohia Ortodoxă Sfintele Mucenițe Minodora Mitrodora și Nimfodora și Sfântul Ierarh Nicolae Imola.

Concertul integral de Pricesne susținut de către Oana Bogza Pintea în Parohia Ortodoxă Română „Sf. Mc. Minodora, Mitrodora și Nimfodora” di Imola, Italia.

 



ro_RORO
Copy link