În prima parte a zilei s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în sobor de către frații preoți din protopopiatul Abruzzo Molise, iar răspunsurile la Dumnezeiasca Liturghie au fost date de către copiii școlii parohiale „Laboratorul Credinței” din Vasto. Obiectivul major al școlii parohiale este acela de a oferi copiilor cât și adulților posibilitatea de a cunoaște valorile spirituale și culturale ale poporului român.
În cuvântul de învățătură, Preacucernicul Părinte Protopop Alin Iarca a vorbit despre importanța sărbătoririi hramului și însemnătatea acestuia:
Hramul împlinește același rol în viața bisericii ca și îngerul păzitor în viața particulară a credincioșilor. El este paznicul Bisericii, este primul care se îngrijește de soarta ei. În istoria bimilenară a poporului român, hramul bisericilor a avut și are și o adâncă semnificație de unitate națională. Hărăziți de Dumnezeu a fi creștini încă de la naștere, prin sfintele lăcașuri de închinăciune și Sfinții care au trăit pe meleagurile noastre, poporul român și-a păstrat limba, obiceiurile și legea străbună, tradițiile şi datinile moștenite din moși strămoși, aspirații și idealuri comune; această valență de unitate națională manifestându-se îndeosebi cu prilejul pomenirii Sfinților români, cum este cazul și Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel.
Cu ocazia acestui moment festiv s-a făcut și încheierea proiectului Școala Parohială- Laboratorul Credinței-2023.
Acest proiect al parohiei noastre s-a desfășurat în incinta bisericii parohiale, tocmai pentru a concentra eforturile parohiei asupra coagulării mediului cultural-social-educativ care să permită dezvoltarea armonioasă a tinerilor români din Vasto. Departamentului Românilor de pretutindeni a finanțat întregul proiect, în cadrul căruia zeci de tineri au beneficiat de o formare în spiritul valorilor naționale-românești, care în viitor vor întări bazele lor pentru a putea reprezenta România în Europa.
La încheierea proiectului putem nota rezultatele majore în rândul copiilor cum ar fi îmbunătățirea abilităților de comunicare în limbă română, familiarizarea cu personalitățile și exemplele pozitive ale istoriei și culturii române, creșterea stimei de sine a tuturor copiilor și părinților implicați.
Mulțumim întregii echipe de implementare a proiectului, a tuturor colaboratorilor și autorității finanțatoare Departamentul Românilor de pretutindeni.
După acest moment înălțător de rugăciune, comuniunea a continuat cu o agapă oferită de credincioșii parohiei în sala parohială „Sfântul Nicolae“. În partea a doua a zilei, toți copiii au fost invitați să se bucure de soare și vacanță împreună cu prietenii la parcul acvatic Aqualand din Vasto.