Selectează o Pagină

Loading

Sâmbătă, 1 aprilie 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în localitatea Loreto, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din Protopopiatul Umbria – Marche. Slujba s-a săvârșit în cripta bisericii care adăpostește trei pereți din casa Maicii Domnului, după care a avut loc un moment de rugăciune în biserica mare.

În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Preasfinția Sa a vorbit despre Maica Domnului, Eva cea nouă, care ne dă Viața și despre momentul binecuvântat de a sluji în „casa Maicii Domnului”, formată din cei trei pereți din casa din Nazaret a Fecioarei Maria, aduși la Loreto de către cruciați în secolul XIII. În această casă, Fecioara a primit vestea nașterii Fiului lui Dumnezeu, fiind așezată mai presus de toate puterile cerești.

Sfântul Nicolae Cabasila ne spune faptul că Dumnezeu, Care căuta momentul potrivit pentru a-l mântui pe om, s-a îndrăgostit de Fecioara Maria, de puritatea, de sfințenia sufletului și de inima neprihănită a Fecioarei. Dumnezeu, Cel fără de moarte, caută să-l facă pe om să redevină nemuritor, iar aceasta se putea prin înfiere, făcându-l pe om fiu al Său. Dumnezeu se asemănă unui hoț, zice Sfântul Ioan Gură de Aur, golind iadul și luând asupra Sa moartea, lăsându-ne nouă Trupul și Sângele Lui, ca noi, gustând din ele, să primim viață.

Preasfinția Sa a subliniat că, spre finalul postului ne întâlnim cu Maica Domnului, fiind cinstită de către poporul cel iubitor de Dumnezeu, în sâmbăta din săptămâna a cincea din Postul cel Mare, pentru a prăznui taina întrupării lui Dumnezeu, momentul în care Fecioara primește vestea că va primi în pântece pe Fiul lui Dumnezeu.

Întrupându-se Dumnezeu a făcut ca omul să devină nemuritor, lăsându-ne nouă Taina Dumnezeieștii Liturghii, ca atunci când gustăm din pâinea și vinul prefăcute în Trupul și Sângele Lui, să devenim părtași ai veșniciei Sale, gustând din nemurirea Domnului. Cel care face aceasta devine neam sfânt, plăcut Domnului.

Preasfinția Sa a îndemnat pe cei prezenți să caute să devină bineplăcuți Domnului, năzuind spre bucuria vieții veșnice, căutând ca atunci când murim lumii acesteia, să ne naștem în Împărăția lui Dumnezeu. Să-i cerem Maicii Domnului, ca prin mijlocirea ei, Dumnezeu să primească pocăința și rugăciunea noastră, spre a ne sfinți viața și spre a ne ajuta să gustăm din fericirea cea veșnică.

Predica ierarhului poate fi ascultată integral mai jos


Loreto este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Italia. Aceasta deoarece aici se află casa în care Maica Domnului a trăit şi a primit vestea Arhanghelului Gavriil. Mai exact este vorba de trei pereți ai unei încăperi, care au fost transportați în secolul al XIII-lea din Nazaret la Loreto de către ultimii cruciați. În ceea ce privește datele istorice știm faptul că, în anul 1291 cruciații fiind învinși au fost nevoiți să părăsească Locurile Sfinte. În acest nou context, nefavorabil creștinilor, pentru a fi ferită de distrugere, casa Maicii Domnului a fost transportată mai întâi în Iliria (Croația de astăzi) şi apoi în ținutul Recanati (lângă Loreto) ca apoi să fie stabilită pe colina cu lauri (de aici numele „lauretum”, iar mai apoi Loreto). Tradiția spune că acest edificiu a fost adus la Loreto de familia Angeli (îngeri în română). Casa Maicii Domnului este astăzi adăpostită într-un edificiu, realizat din marmură, o capodoperă a artei medievale renascentiste.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link