Miercuri, 26 iulie 2024, Parohia Ortodoxă Română din Vasto a prăznuit cel de-al optulea hram de la înființare. Din anul 2017, prin binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, creștinii ortodocși din acest oraș îl au ca ocrotitor pe Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, binecunoscut ca tămăduitor de boli și făcător de minuni, ocrotitor al familiilor și mijlocitor al celor care nu pot avea prunci.
În prima parte a zilei, am avut bucuria de a sluji împreună Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în sobor, cu frații preoți din protopopiatul Abruzzo-Molise, iar răspunsurile au fost date de către copiii școlii parohiale „Laboratorul Credinței” din Vasto. Obiectivul major al școlii parohiale este acela de a oferi copiilor, cât și adulților, posibilitatea de a cunoaște valorile spirituale și culturale ale poporului român.
Cu ocazia acestui moment festiv s-a făcut și încheierea proiectului Școala Parohială- Laboratorul Credinței-2024. Acest proiect, al parohiei noastre, s-a desfășurat în incinta bisericii parohiale, tocmai pentru a concentra eforturile parohiei asupra coagulării mediului cultural-social-educativ care să permită dezvoltarea armonioasă a tinerilor români din Vasto. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a finanțat întregul proiect, în cadrul căruia zeci de tineri au beneficiat de o formare în spiritul valorilor naționale-românești, care, în viitor, vor întări bazele lor pentru a putea reprezenta România în Europa.
La încheierea proiectului, putem nota rezultatele majore în rândul copiilor, cum ar fi îmbunătățirea abilităților de comunicare în limbă română, familiarizarea cu personalitățile și exemplele pozitive ale istoriei și culturii române, creșterea stimei de sine a tuturor copiilor și părinților implicați.
Mulțumim lui Dumnezeu și Sfântului Cuvios Ioanichie pentru această frumoasă zi petrecută împreună!
De asemenea, mulțumim întregii echipe de implementare a proiectului, tuturor colaboratorilor și autorității finanțatoare, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Pr. Petru Voicu