Duminică, 8 septembrie 2024, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, Mănăstirea din localitatea Spilimbergo (Regiunea Friuli-Venezia Giulia), și-a sărbătorit hramul.
Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a săvârșit, în seara zilei de sâmbătă, 7 septembrie, slujba Vecerniei Mari și a Litiei, iar duminică, în ziua praznicului, Dumnezeiasca Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici, din care a făcut parte și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Antonie (Pința), starețul mănăstirii. Cu această ocazie, ierarhul a sfințit și altarul de vară al mănăstirii, pe care a slujit Sfânta Liturghie din ziua hramului.
După citirea pericopei evanghelice, credincioșii prezenți au ascultat cuvântul de învățătură al chiriarhului, cuvânt ce poate fi ascultat, integral, mai jos 👇
La final, părintele stareț a mulțumit Preasfințitului Părinte Episcop Siluan pentru bucuria de a fi prezent la hramul mănăstirii. A mulțumit, de asemenea, și tuturor invitaților și credincioșilor prezenți.
La evenimentele legate de hramul mănăstirii au participat, ca invitați: doamna Adina Lovin, Consulul General al României la Trieste, domnul Radu Cosma, Director la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, doamna Elena Mândroc, Consul al României la Trieste și doamna Claudia Văcărescu, referent la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Mănăstirea a desfășurat proiecte de restructurare și reabilitate a spațiilor prin fonduri nerambursabile, primite de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
Cu ocazia hramului, fratele Marius a fost tuns rasofor, cu numele de Gabriel, și a fost hirotonit ierodiacon, pe seama mănăstirii, în cadrul Sfintei Liturghii.
Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” a fost înființată, cu aprobarea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale și cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, în luna septembrie a anului 2021. Organizarea propriu-zisă a comunității monahale începe în anul 2019, prin venirea Preacuviosului Părinte Arhimandrit Antonie.
Clădirea mănăstirii a fost, la început, o școală elementară, achiziționată prin implicarea PC Părinte Protopop Avram Matei și a comunității ortodoxe române din Venezia, în anul 2019. Îndată după cumpărare, au început lucrări de modernizare și de reabilitare. La parter, a fost amenajat un paraclis de aproximativ 100 de metri pătrați, iar la etaj, au fost amenajate chilii pentru viețuitorii așezământului. Mănăstirea mai dispune și de un teren de peste 1000 de metri pătrați.
Lăcașul de slujire a fost înfrumusețat cu un frumos iconostas sculptat în lemn de tei, sfințit în anul 2021, cu policandre, mobilier și obiecte liturgice necesare slujirii. În curtea mănăstirii, de găsește o troiță din lemn de stejar, lucrată în stil maramureșean, și o clopotniță, la care se adaugă, de acum, altarul de vară, ce s-a inaugurat cu ocazia hramului.
Departamentul pentru Comunicare și Imagine al EORI