Selectează o Pagină

Loading

Duminică 21 mai 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, la Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” din Bologna Vest, păstorită de către Preacucernicul Părinte Trandafir Vid.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a evidențiat faptul că în această duminică a vindecării orbului din naștere, Biserica ne pune la îndemână lucrarea lui Dumnezeu în întâlnirea sa cu omul, care îl remodelează și re-orientează pentru a-L vedea în slava Sa.  

În acest sens, prin lectura din Apostol (Faptele Apostolilor 26, 1. 12-20) aflăm de mărturia dată de Sfântul Apostol Pavel regelui Agripa, în care vorbește despre schimbarea (luminarea) pe care a primit-o pe calea Damascului. Aceasta a avut loc printr-un semn dumnezeiesc, care mai întâi, i-a provocat sau mai bine spus, i-a reliefat orbirea (nevederea) sufletească/duhovnicească, ca mai apoi să-i dăruiască iluminarea/vederea duhovnicească. Putem observa că în cazul Sfântului Apostolul Pavel, lumina lui Dumnezeu este însoțită de acest semn paradoxal, care îi orbește temporar ochii trupului, ca lucrare de curățire, pentru ai deschide pe cei ai sufletului/duhului într-o pedagogie duhovnicească și mistagogie a luminii divine.

În citirea evanghelică (Ioan 9, 1-38), ni se arată un semn și mai adânc în această taină a vederii/contemplării luminii dumnezeiești, anume Iisus Hristos vindecă un orb din naștere în Ierusalim, printr-un act de recreație a ochilor trupești. Ungerea cu țărâna înmuiată de saliva Mântuitorului arată lucrarea lui Dumnezeu de la creația omului (Facere 2). Prin această rezidire însoțită de spălarea în scăldătoarea Siloamului, ochii acestui orb din naștere se deschid pentru descoperirea dumnezeirii Fiului lui Dumnezeu. Dacă la început, Domnul este cel care îl vede pe orb, la sfârșit, orbul este cel care îl vede pe Dumnezeu. Astfel, evanghelistul Ioan ne înfățișează taina prin care Dumnezeu îl vede pe om, dar și a omului vindecat/restaurat care îl vede pe Dumnezeu Întrupat, în lumina apropierii Sale de făptura Sa cea aflată în neputință.

Tot în această zi, Biserica prăznuiește pe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin cel Mare și mama sa, Elena, care prin rolul și „vederea” lui Dumnezeu pe care au avut-o au schimbat destinul Imperiului Roman. Prin edictul de la Mediolanum (313), Sfântul Constantin dă libertate tuturor creștinilor și scoate Biserica lui Hristos din durere și persecuție și o așază în mijlocul Imperiului. În acest sens, Sfântul Împărat Constantin prin convertirea (iluminarea) sa devine asemenea apostolului Pavel, un misionar și văzător de Dumnezeu.

Ierarhul a vorbit și despre evenimentele nefericite petrecute în ultimele zile în regiunile afectate de inundații, și a încredințat pe creștinii ortodocși din aceste zone de ajutorul și grija Bisericii de a fi mereu aproape parohiilor aflate în această încercare, prin colaborarea cu autoritățile civile și de stat. La eveniment a fost prezent și domnul Consul General, Neagoe Edmond, care a adresat un cuvânt de încurajare și colaborare cu parohiile afectate pentru ajutorarea persoanelor aflate în aceste suferințe.

La sfârșit Liturghiei, Preasfinția Sa a felicitat pe Preacucernicul Părintele Paroh pentru lucrarea de pastorație și misiune desfășurată în această comunitate, care împlinește 10 ani de la înființarea ei prin binecuvântarea ierarhică primită.

În după-amiaza zilei, Preasfinția Sa s-a întâlnit cu o (altă) parte din preoții din zona Emilia Romagna, care au fost afectați de inundațiile din ultimele zile, discutând cu aceștia aspecte practice prin care Episcopia Ortodoxă Română a Italiei se implică în mod concret în ajutorarea celor afectați de inundații.

Predica poate fi ascultată integral aici:

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO