Selectează o Pagină

Loading

În duminica a patra a Postului Mare (a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul), 26 martie 2023, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă Română „Buna Vestire” din localitatea Latina, păstorită de părintele Ioan Botea. Vizita ierarhului în parohie este legată de sărbătoarea hramului și de aniversarea a 20 de ani de la înființarea parohiei, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, în anul 2003.

Cu această ocazie, Preasfințitul Atanasie, în cuvântul de învățătură de la Evanghelie, a vorbit despre faptul că pericopa evanghelică de astăzi ne descoperă direcția spre care călătorim în pelerinajul acestei vieți. Omul, pe toată perioada vieții, învață să moară păcatului, ca să învieze întru Hristos. Fără moarte, nu putem avea Înviere, căci din mormântul gol, din întunericul (vieții noastre) răsare lumina vieții. Rostul vieții e să învățăm să murim (tainic) alături de Hristos, ca să gustăm din Învierea care ne așteaptă la sfârșitul acestei călătorii. Domnul este cel care schimbă în chip tainic gustul amar al vieții amestecat cu moarte în gust înmiresmat de viață acoperită de harul mereu înnoitor al Învierii.

Omul, fie moare în afara lui Dumnezeu şi pe lângă Dumnezeu şi împotriva lui Dumnezeu şi a legii Lui şi a Evangheliei Lui şi atunci moartea lui îl separă definitiv de Dumnezeu şi îl aruncă în întunericul iadului, fie moare împreună cu Dumnezeu şi ca Dumnezeu, ca Fiul lui Dumnezeu întrupat care ne dă viaţă din viaţa Lui şi moartea Lui se face viaţa noastră şi crucea Lui înfloreşte şi devine pom al vieţii prin înviere şi roadele crucii acestui pom al vieţii le avem în fiecare sfântă biserică prin sfânta liturghie şi prin sfântul altar, căci acolo se află pomul vieţii, în sfântul altar; de acolo ne vin sub forma pâinii şi vinului prefăcute în trupul răstignit şi înviat al Domnului nostru Iisus Hristos, viaţa cea nouă pe care ne-o dă Dumnezeu.

Referitor la minunea vindecării tânărului lunatic, posedat de demon, PS Atanasie de Bogdania a evidențiat faptul că, prin cuvintele „cred Doamne, ajută necredinței mele”, rostite de îndureratul tată al copilului posedat, descoperim că fără ajutorul lui Dumnezeu, credința noastră nu poate fi lucrătoare, nu poate aduce roade cu adevărat. Credința lucrătoarea este acea credință în care suntem ferm convinși că Dumnezeu este alături de noi în toată vremea vieții noastre, postul oferindu-ne posibilitatea experimentării acestei credințe „care mută munții”. Căderea la pământ a tânărului, în momentul în care Hristos scoate demonul, reprezintă lepădarea de păcat, de satana, iar mâna întinsă de Hristos, după vindecare, semnifică restaurarea omului, unirea cu Hristos, este mână care îi va scoate și pe Adam alături de Evă din iad.

La sfârșitul Evangheliei, a subliniat ierarhul, după minunea vindecării, Domnul face a doua vestire a patimilor Sale, vestire cu care ne vom întâlni și în duminica viitoare pentru a treia oară.

Preasfinția Sa a vorbit și despre Sfântul Ioan Scărarul, cinstit în chip deosebit în Duminica a patra a Postului Mare, (ziua de pomenire fiind 30 martie), amintind despre lucrarea desăvârșirii virtuților creștinești – Scara dumnezeiescului urcuș, sau Tăblițele duhovnicești ale Sfântului Ioan Scărarul, care este un tratat ascetic de părăsire a păcatului și de înaintare pe calea virtuților, prima treaptă fiind lepădarea de sine, virtute pe care o învățăm în perioada postului, iar ultima, iubirea desăvârșită care unește pe om cu Dumnezeu, ajungând la o stare de har dumnezeiesc. Cele 30 de trepte ne arată calea răbdării, credinței, nădejdii, rugăciunii și dragostei, virtuți care marchează viața unui credincios autentic.

Ierarhul a subliniat și faptul că monahii sunt cei care au învățat din totdeauna să privească lumea din afara ei, să nu se scufunde în lume, să nu se lase copleșiți de grijile, de obsesiile, de patimile ei. Ei sunt cei care au învățat arta detașării duhovnicești, arta luminării, arta desăvârșirii și arta aceasta duhovnicească a racordării la lumea de dincolo, și nu numai la lumea aceasta materială, în post toți creștinii fiind în chip tainic chemați să trăiască asceza și virtuțile monahilor.

Predica PS Atanasie de Bogdania se poate asculta integral mai jos


Parohia Ortodoxă Română „Buna Vestire” din Latina a fost înființată în anul 2003 prin decizia nr. 383/2003 a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. Ca preot paroh a fost numit părintele Ovidiu Sava, care în anul 2006 s-a mutat la Domnul, în urma unui accident de circulație. Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, la acea vreme episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, a chemat la slujirea de paroh pe părintele Ciprian Agavriloae. Din anul 2007 s-a slujit alternativ, o duminică la Latina, următoarea la Lavinio, până în anul 2010, când la Lavinio se organizează o parohie de sine stătătoare. Ambele lăcașuri de cult au fost dotate cu cele necesare pentru slujbele bisericești. În prezent, parohia este păstorită de părintele Ioan Botea și se găsește la adresa: Via dei Ernici 1, Latina.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link