Loading

După o serie de întâlniri de formare duhovnicească și catehetică desfășurate în mediul virtual, Departamentul de Tineret și cel Catehetic al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, au organizat în perioada 9-11 mai, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, o întâlnire în prezență, în localitatea Nemi din regiunea Lazio.

Cei 44 de tineri, dornici să facă parte din activitatea misionară a Bisericii, au participat cu mult entuziasm la atelierele de inițiere în slujirea practică a Cuvântului, printr-o pregătire teologică și duhovnicească corespunzătoare, care să ducă la acea binecuvântată finalitate a oricărei activități din cadrul parohiei: întâlnirea vie și personală cu Hristos – Calea, Adevărul și Viața.

La sesiunile atelierelor propuse, tinerii au aprofundat temele discutate în cadrul întâlnirilor online și au fost evaluați prin propunerea unor situații concrete, pe care le pot întâlni ca viitori animatori sau în școlile parohiale. Prin interesul arătat, tinerii prezenți au mărturisit că își doresc să fie „lumină” pentru cei din generația lor, arătând multă dragoste față de învățăturile Bisericii și Sfânta Scriptură. În timpul liber au cântat muzica psaltică, muzica folk, jocuri și au făcut mers în drumeție.

Cele trei ateliere, au dat posibilitate tinerilor de a analiza care sunt reperele  misiunii în Biserică si de a conștientiza necesitatea unei formări adecvate. Întâlnirea nu a fost lipsită si de surprize plăcute. Mai întâi, prezența domnului Marian Popescu, Consul General al României la Roma, care a făcut o invitație tinerilor de a cunoaște cum este să lucrezi în diplomație. Mai apoi, în mijlocul tinerilor a fost prezent părintele  Dan Damaschin, invitat în această perioadă la Roma, cu prilejul Zilei Familiei, proiect al Departamentului pentru familie, al episcopiei noastre. Părintele Damaschin le-a vorbit tinerilor despre voluntariat, despre viața de familie și căsătorie, și a împărtășit câteva din experiențele Sfinției sale.

Redăm mai jos câteva din concluziile tinerilor legate de această întâlnire:

“Cred că toți am avut bucuria să ne vedem cred că, chiar s-a respectat regula de a ne zâmbi mai mult. A fost foarte interesant să vedem fiecare ce are de împărtășit despre Dumnezeu și despre cele duhovnicești astfel încât să învățăm unul de la altul. De la ateliere mi-a rămas în minte “roata conștientizării” și faptul că nu trebuie să sărim imediat la o acțiune, ci să facem un proces de elaborare înainte, ca să reușim să înțelegem mai bine și să nu greșim, atât în relație cu noi înșine cât mai ales în relație cu ceilalți.” Alessia, 17 ani

 “Aș vrea să vă spun câteva gânduri din inimă, legate de aceste zile petrecute împreună la cursul de animatori. Pentru mine, acest curs a fost o experiență deosebită nu doar o perioadă de învățare, ci și o ocazie de a mă descoperi mai bine pe mine însumi și de a înțelege mai profund ce înseamnă să fii animator în Biserică. Am învățat aici că un animator nu este doar cineva care organizează activități pentru copii sau tineri. Este mai mult decât atât, este un om chemat să fie model, să fie lumină, să poarte în inima lui, Evanghelia și să o transmită mai departe prin exemplul personal. Este cineva care trebuie să aibă răbdare, să știe să asculte, să iubească și să ierte. Am înțeles că această slujire nu este doar despre ceilalți, ci și despre propria mea schimbare. Dumnezeu lucrează și prin slăbiciunile noastre, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne mulțumim cu puțin. Dimpotrivă, trebuie să ne străduim să fim mai buni în fiecare zi, cu smerenie și cu nădejde. Le mulțumesc din suflet “profesorilor” noștri, preoților, organizatorilor și tuturor celor care ne-au oferit această ocazie. Ați fost pentru noi o adevărată lumină. Le mulțumesc și colegilor mei, pentru momentele frumoase și pentru răbdare. Plec de aici cu inima plină. Mă rog ca Domnul să mă ajute să nu uit niciodată ce am trăit aici și să pun în practică, cu seriozitate, tot ce am învățat.” George, 18 ani

“În aceste 3 zile scurte, am găsit atât de multe lucruri frumoase, am descoperit atât de multe lucruri noi. Eu personal, din această experineță am ajuns la concluzia că fără dragoste, fără încrederea în noi și mai ales fără credința în Dumnezeu, nu ajungem nicăieri. Acestea sunt bazele pentru viața noastră, pentru viitorul nostru. Sunt convinsă de asemenea, ca acele “calități ale animatorului” pe care noi le-am spus, sunt de fapt calitățile unui bun creștin, calitățile pe care orice persoană ar fi bine să le aibă și să le dezvolte din principiu, ca ființă umană”. Maria, 16 ani

„Ciò che ognuno di noi porta a casa non è una semplice lezione o una semplice „bella esperienza”, ma è Cristo stesso che abbiamo incontrato sul viso di ognuno dei partecipanti: dai Preti ai volontari in cucina, dagli adolescenti ai giovani adulti. Il loro amore, la loro felicità, la loro speranza e fiducia in noi futuri animatori, hanno reso possibile non solo un apprendimento semplice e lucido di tutto ciò che serve ad un buon animatore e un buon cristiano, ma hanno dato vita dentro di noi ad un senso di appartenenza a una comunità che va al di là delle cose di questo mondo; al di là dei giudizi e delle separazioni che controllano la nostra società odierna. In ogni prete abbiamo trovato una Padre, in ogni Educatrice abbiamo trovato una madre, in ogni partecipante un fratello o una sorella. Sarà questa grande famiglia a prendersi cura della gioventù ortodossa in tutta Italia proprio perché Cristo è con noi e nel suo aiuto abbiamo la speranza di prenderci cura di ognuno. Grazie a Dio, che si è preso cura della sua Chiesa per tutto questo tempo e ci ha permesso di arrivare fino a qui.” Vasile, 21 ani

Evenimentul în sine a fost un proiect de colaborare și voluntariat, între Departamentul de tineret al Episcopiei noastre și parohiile ortodoxe din vecinătatea orașului Nemi. Mulțumim pe această cale parohiilor: “Sfânta Anastasia Romana”- Genzano, “Sfânta Muceniță Tecla” – Velletri, “Sfântul Silvestru” – Rocca di Papa, pentru colaborare, pentru produsele puse la dispoziție și mai ales pentru voluntarii trimiși, credincioși din parohiile mai sus aminte. Mulțumiri speciale aducem Parohiei “Sfântul Mucenic Sebastian”- Pomezia, gazdă și organizator, și mai ales părintelui paroh Ignazio Blasi, cel care a coordonat buna desfășurare a meselor și a voluntarilor, dar mai ales cu drag, răbdare și dedicație, s-a pus în slujba aproapelui, devenind pentru 3 zile, bucătarul nostru.

Cu toții împreună, am trăit un adevărat proiect de voluntariat și am înțeles că atunci când ne punem în slujba aproapelui, Dumnezeu așază lucrurile, risipește tulburările și rămâne binele ce strălucește în ochii celor prezenți.

A consemnat Echipa Departamentului pentru Tineret

 

it_ITIT