Loading

Participarea Parohiei „Sfinții Doctori fără de arginți Chir și Ioan”, Camposampiero

                                   

În luna noiembrie a anului trecut, s-a pus început bun acestui concurs, organizat de Ministerul Educației și având binecuvântarea Preasfințitului Părintelui nostru Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Concursul s-a  adresat copiilor și tinerilor români din țară și din diaspora, în scopul promovării culturii religioase și a valorilor creștine, prin stimularea creativității și aprofundarea cunoștințelor despre Sfintele Taine ale Bisericii și Pildele Mântuitorului.

Din parohia noastră s-au înscris pentru a participa la prima fază a concursului un număr de 52 de copii și tineri. Prin grija și dăruirea  exemplară a doamnelor profesoare Simona Ionelia Băltărețu și Simona Nicoleta Alupului, copiii au înțeles nevoia participării la viața spirituală a comunității, de a-și forma un caracter moral puternic prin consolidarea cunoștințelor de bază primite la orele de cateheză și a faptului că au nevoie de modele de viețuire creștină, de pildă vie  oferită, în primul rând de Domnul Hristos, prin cuvânt și faptă, iar mai apoi de sfinții care au trăit plenar credința creștină, prin primirea harului Duhului Sfânt din Sfintele Taine ale Bisericii. La sfârșitul primei faze, majoritatea copiilor și a tinerilor s-au clasat pe locul întâi și un număr mic pe locurile doi și trei, argument vizibil al unei atmosfere lucrative extraordinare între toți participanții, profesori, copii și părinți.

Ca urmare a rezultatelor obținute, un număr de zece copii și tineri s-au calificat pentru faza a doua. Munca în această fază a fost mult mai grea, ea fiind organizată pe grupe constituite din elevi care locuiesc în țări diferite. Timpul (ora) la care ei puteau să se întâlnească on-line, a fost o provocare generală pe toată perioada desfășurării  efective a acestei faze, totuși prin înțelegerea de către fiecare a faptului că acest concurs, s-a dorit a fi liantul care-i unește pe elevii din țară și din diaspora, oferindu-le astfel oportunitatea de a fi prezenți în Biserică, indiferent în ce parte a lumii s-ar afla, pentru a pune în practică credința creștină exprimată în cunoștințe teoretice, folosind mijloacele digitale ca și o posibilitate de exprimare sau de concretizare a muncii făcute într-o echipă internațională.

Astăzi, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, am avut avut bucuria să prezentăm lucrările finale în fața întregii comunități, precum și premierea acestora. A fost o atmosferă de sărbătoare, fiecare trăind momentul cu sentimente diferite:

  • părinții, simțind că bucuria din familia proprie este agrenată la marea familiei a comunității noastre parohiale;
  • doamnele profesoare, cu sentimentul datoriei împlinite, văzând bucuria din ochii copiilor și a părinților;
  • copiii și tinerii, fiecare în parte cu un sentiment al cunoașterii reciproce, al descoperirii că oriunde s-ar afla, au un numitor comun, cu toții sunt români, toți vorbesc la fel de bine limba română, toți au aceeași credință și ce este mai frumos, toți fac parte dintr-o  comunitate parohială sau școlară care păstrează prin grija „celor mari”, tradițiile noastre culturale și spirituale. 

Numele celor opt câștigători la finalul fazei a doua a concursului:

  • Locul I: David Andrei Șumalan, Alex Cristian Balan;
  • Locul II: Ștefania Scripnicu, Denise Elena Dinu;
  • Locul III: Andrei Valentin Adam, Antonio Nastasă, Jessica Andrei, Rebecca Andrei.

A consemnat Pr. Neculai Postolache, Parohia Camposampiero

        

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

 

 

 

                   

it_ITIT