Selectează o Pagină

Loading

Duminică, 6 septembrie 2022, a fost ultima din zilele dedicate Sărbătoririi Catedralei Ortodoxe Române „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris. În perioada 4-6 noiembrie s-au aniversat trei momente istorice legată de această catedrală: împlinirea a 170 de ani de la constituirea comunității ortodoxe române din Paris (1852), a 140 de ani de la cumpărarea bisericii fostului colegiu „Jean de Dormans-Beauvais” (1882) și 130 de ani de la sfințirea acesteia (1892). Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, a fost prezent la aceste zile de sărbătoare.

Ziua a început prin săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii de către ierarhii Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, în frunte cu IPS Părinte Mitropolit Iosif. Alături de aceștia a slujit și Preasfințitul Părinte Iustin, episcopul ortodox sârb pentru Europa Occidentală.

Omilia la cuvântul evangheliei de astăzi a fost rostită de către Preasfințitul Părinte Episcop Timotei, al Spaniei și Portugaliei, care a vorbit despre învierea fiicei lui Iair și despre importanța statorniciei în credință.

După Dumnezeiasca Liturghie, Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei alături de Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop Vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, au transmis mesajul Patriarhului României în limbile română, respectiv franceză.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, a mulțumit tuturor participanților: delegației Departamentului pentru Românii de Pretutindeni condusă de domnul Gheorghe-Florin Cârciu, secretar de stat în cadrul departamentului, domnului Mihai Chirică, primarul orașului Iași, doamnei Simona Junescu, Consulul General al României la Paris, celor două corale, Quatar Miseri’Cordes și Corala Marii Uniri a Ateneului Național din Iași, care au susținut concerte cu această ocazie, precum și tuturor oficialităților, invitaților și credincioșilor.

La Catedrala din Paris a fost așezat spre cinstire și un fragment din moaștele Sfântului Nectarie adus de la Iași.

Domnul Mihai Chirica, primarul orașului Iași, a dăruit Mitropoliei de la Paris un bust al lui Vasile Alecsandri, care în anul 1859 a fost numit de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza ministru al afacerilor externe și care a fost trimis în Franța pentru a pleda în scopul recunoașterii Unirii. Bustul va fi așezat în sala „Alexandru Ioan Cuza” a Catedralei Mitropolitane din Paris.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert al tinerilor artiști români de la Paris și cu participarea la o convorbire duhovnicească cu ierarhii Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Întreg programul dedicat acestor zile poate fi urmărit pe pagina de Youtube Apostolia TV

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

 

 

ro_RORO
Copy link