Selectează o Pagină

Loading

De sărbătoarea praznicului Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), duminică 9 aprilie 2023, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” de la Centrul Eparhial de la Roma, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre semnificația zilei făcând referire la cuvintele Domnului: „Adevărat, adevărat zic vouă că vine ceasul, și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu și cei care vor auzi vor învia” (Ioan 5, 25), glas pe care l-a auzit și Lazăr când a fost înviat din mormânt, învierea lui fiind ultimul semn cu privire la Dumnezeirea Sa, pe care Domnul îl arată, înainte de patimă. Învierea lui Lazăr a fost prevestită de Mântuitorul în momentul rostirii parabolei Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr (Luca 16, 19-31), când, în finalul parabolei, Avraam spune: „Dacă nu ascultă de Moise şi de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morţi”. Hristos a făcut în mijlocul oamenilor nenumărate semne, care arătau că este Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii, dar „Întru ale Sale a venit, dar ai Săi nu L-au primit” (Ioan 1, 11).

Referitor la Intrarea Domnului în Ierusalim, ierarhul a subliniat faptul că nu este una triumfală, nu atrage atenția și nu uimește, o intrare pe care lumea de astăzi ar putea-o considera „ridicolă”. Această intrare caracterizează întreaga viață smerită a Domnului Care „S-a deşertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, şi la înfăţişare aflându-Se ca un om, S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, şi încă moarte pe cruce” (Filipeni 2, 7-8)

Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să-și deschidă inimile și să primească descoperirea lui Dumnezeu în viața lor, cântându-I „Osana! Binecuvântat ești Cel ce vii întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!” (Troparul, cf. Ioan 12,13) pentru ca să nu devină asemenea, prin viața lor, celor care L-au răstignit pe Domnul.

Cuvântul de învățătură poate fi ascultat mai jos

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI


ro_RORO
Copy link