Încă din primii ani de când ne-am început activitatea în cadrul școlii parohiale, începutul primăverii reprezenta un moment de bucurie, de renaștere la culoare și frumos. Nu numai serbarea primăverii marchează începutul lunii martie, serbare în care omagiem femeia și venirea primăverii, dar și tradiția Mărțișorului. Acest simbol al primăverii, care datează încă din perioada daco-romană, este amintit la noi în parohie printr-un atelier de creație, care reunește copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, ajutați de tinere și dibace mămici.
În acest an am vrut să aducem o noutate în cadrul atelierului și anume crearea mărțișoarelor cusute pe etamină în cruce, dar și împletirea brățărilor cu semnificativele culori ale mărțișorului, alb și roșu.
Copiii au fost încurajați să aleagă culorile și modelele preferate, pentru a putea crea mărțișorul dorit, iar în urma acestor activități, am avut plăcerea să constatăm rezultate optime. În primul rând, micuții au dobândit o nouă abilitate, dar mai ales, au învățat să lucreze în echipă, colaborarea ducând la rezultate foarte satisfăcătoare.
Atmosfera caldă, lucrul manual îmbinat cu poezia și cântecul, i-a făcut pe fiecare dintre ei să înțeleagă sensul cuvântului Șezătoare, cuvânt pe care des îl auzeau la bunici sau părinți, dar pe care, poate, nu îl înțelegeau în totalitate.
Dând slavă Domnului pentru tot ceea ce am putut realiza, nădăjduim ca și cu alt prilej să putem organiza astfel de ateliere, pentru a putea menține vie tradiția românească departe de România.
Nicoleta Dumitru – Viareggio