Selectează o Pagină

Loading

Putem avea copiii pe care îi dorim? Blond, cu ochii albaștri sau verzi, cu o capacitate intelectuală mai mare decât media obișnuită sau cu o bună ureche muzicală ?

Să zicem că pentru moment, acestea nu sunt posibile pentru majoritatea cuplurilor sterile, în viitor vom vedea. Sunt în prezent geneticieni americani care promit că pot să stabilească sexul noului născut. De asemenea există tehnici care la ora actuală pot fi posibile doar pentru cei foarte bogați.

Între metodele posibile există aceea a diagnosticării genetice din momentul reimplantării, ce constă în analizarea genelor dintr un embrion eliminând pe cele defectuoase. Tehnica poate fi aplicată în timpul fertilizării in vitro, când spermatozoidul sau ovulul sunt unite în laborator, odată ce embrionii ajung a treia zi, se poate lua una dintre cele opt celule din care sunt formate pentru a vedea dacă prezintă vreun defect. Aici, embrioni care nu prezintă probleme, sunt implantați în uter. Cu ajutorul aceastei metode se pot descoperi anomalii, cum ar fi Sindromul Down. Totuși, această tehnică medicală prezintă un risc, anume acela al manipulării pentru scopuri non morale. Mai mult, odată ce o genă este utilizată pentru a modifica un embrion, potențial se pot altera caractere genetice ale următoarelor generații.

Așadar merită să încercăm așa ceva ?

Vedem că tot ceea ce facem are repercusiuni asupra viitorului umanității.
Se mai pune o întrebare: cu embrionii congelați, care nu mai apucă sa fie implantați, ce se întâmplă? Ei ai cui copii sunt? După ani de zile, aceștia sunt înlocuiți cu alti noi clienți. Cei nefolosiți pot fi donați, în cel mai bun caz, altor cupluri sterile, dar pot ajunge și ingrediente pentru o cremă de înfrumusețare…
Trebuie să stim că experimentele pe embrioni sunt interzise prin lege (Nuremberg, Convenția de la Geneva), dar dacă ne gândim doar la Italia, unde există peste 500 de clinici de fertilizare, din declarațiile pentru presă, autoritățile recunosc existența unor astfel de „fabrici de copii” ilegale.

Embrionul de astăzi este omul de mâine, adică este persoană, are chipul lui Dumnezeu dăruit în momentul conceperii. După numai câteva zile de la nidare, el  manifestă germinarea  compunându-se treimic (endoderma, ectoderma și mezoderma). Are vocația devenirii întru Ființă. Prin urmare, embrionul (omul in nuce) trebuie ocrotit pentru că aparține uterului care îl hrănește și îl sălășluiește pentru creșterea și ființarea, respectiv ieșirea sa în lume.

Pr. Gabriel Popescu, Torre Spaccata (Roma)

ro_RORO
Copy link