Selectează o Pagină

Loading

Duminică, 13 Noiembrie 2022, în cadrul protopopiatului Abruzzo -Molise s-a desfășurat Festivalul de tradiții și de identitate românească Din inimă de român, festival ce se desfășoară la inițiativa Departamentului Cultural al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Au participat parohia Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana din localitatea Pescara, parohia „Sfântul Ioanichie cel nou de la Muscel” din localitatea Vasto, parohia „Sf. Ier. Atanasie și Chiril, Patriarhii Alexandriei din localitatea” L’Aquila și Asociația San Lorenzo dei romeni filiala Pescara.

Conținutul diversificat al festivalului Din inimă de român a bucurat inimile a aproximativ 350 de români participanți, dintre care peste 100 de inimi au fost cele ale copiilor. Acest festival face parte dintr-un proces educațional mai amplu, al școlilor parohiale, având ca partener de încredere Departamentul Românilor de pretutindeni, care a acordat diferite Granturi celor trei parohii și Asociației San Lorenzo dei romeni filiala Pescara.  

Festivalul a debutat cu un moment artistic susținut de grupurile școlilor parohiale de la cele trei parohii, care prin cântecul popular au instaurat voia bună sutelor de români prezenți la acest eveniment.

Rezultatele obținute în cadrul acestui eveniment, și entuziasmul copiilor, ne confirmă că este imperios necesară transmiterea tradițiilor românești, a culturii străbunilor noștri și al dulcelui grai românesc, unor copii care pot conserva limba română doar prin acest tip de activități. Cu toate acestea, acum este momentul să corelăm elementele de spiritualitate și tradiţie românească cu competenţele de învăţare pe tot parcursul vieţii, care să permită integrarea diasporei în societatea italiană, anulând în egală măsură sentimentul dezrădăcinării.

Pe lângă prezentarea portului popular, s-au inserat elemente purtătoare de mesaj identitar, cum ar fi muzica și dansul popular, bucătăria tradițională, meșteșuguri, obiceiuri, expoziție de artizanat popular și un concert de muzică populară susținut de interpreta Beatrice Băndoiu.

Scopul acestui festival a fost acela de a oferi un cadru cât mai propice și autentic misiunii pastorale, de a (re)conecta membrii comunităților noastre la repere identitare și de a împrospăta permanent această conexiune.

Festivalul Din inimă de român este un eveniment care se va desfășura în fiecare toamnă în cadrul protopopiatului nostru.

ro_RORO
Copy link