Selectează o Pagină

Loading

Vrednic slujitor al Parohiei „Sfântul Ierarh Gherman al Constantinopolului”, din Piove di Sacco (PD) 

Părintele Ioan Guță s-a născut la Cornești (Dâmbovița), la data de 25 martie 1967, din părinții Marin și Elena. La botez a primit numele de Ion.

S-a căsătorit în anul 1987 cu Mariana Guță. Dumnezeu îi binecuvântează cu două fiice, Mihaela Valentina și Georgiana Florentina, iar fiicele cu 3 nepoți, pe care îi crește aproape Biserică şi de credința ortodoxă, fiind un model pentru fiecare dintre ei.

A fost un tată și un bunic minunat, un soț devotat și iubitor, fiind un sprijin necondiționat familiei cu care a avut mereu o relație foarte strânsă prin puterea rugăciunii, deși împrejurările au făcut să nu poată fi mereu fizic împreună.

Apropierea fată de Dumnezeu a avut-o încă din copilărie, iar din anul 1997 devine cântăreț la parohia Finta din Dâmbovița, unde a avut domiciliul până în anul 2002.  Ulterior se stabilește cu familia în orașul Ploiești, Prahova.

Greutățile acestei vieți îl îndeamnă să ia calea străinătății, iar în anul 2002 decide să se angajeze ca șofer, deservind comunitatea europeană. Dorința sa cea mare rămâne însă să se întoarcă în sânul Bisericii. În Duminicile și sărbătorile de peste an a fost nelipsit de la Sfânta Liturghie.

În anul 2007 hotărăște împreună cu soția sa, Mariana Guță, să se mute în orașul Padova din Italia.

Printre încercările vieții părintelui Ioan Guță se numără accidentul de circulație în care a fost implicat în ziua Sfântului Gheorghe, 23 Aprilie 2010, în localitatea Udine, Italia. Suferința pricinuită de accidentul pe care l-a avut chiar când se întorcea de la Sfânta Liturghie a îndurat-o cu multă răbdare și multă credință, rugându-se să i se descopere cele rânduite de Dumnezeu din aceasta întâmplare. Momentul acesta îi schimbă perspectiva asupra vieții și decide că a venit timpul să îi dăruiască lui Dumnezeu anii de viață rămași. Astfel, în octombrie 2010, deși încă greu încercat de urmările accidentului, devine student la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației din cadrul Universității Valahia, din Târgoviște, finalizând cu succes studiile în anul 2014.

Odată cu aprofundarea tainelor teologice, întreaga sa viață și-a clădit-o în jurul cuvintelor Mântuitorului: „Zis-a Domnul: Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie.” (Marcu 8, 34-38)

Consideră că orice întâmpină în viața aceasta trecătoare, trebuie să își ducă crucea cu bucurie, mulțumind Domnului pentru toate.

În anul 2013 este hirotonit diacon misionar pe seama parohiei Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț din Rovigo.

În anul 2014 obține licența în teologie pastorală la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Târgoviște, iar în 2017 este hirotonit preot pe seama parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chioggia (Venezia).

Din anul 2019, prin osteneala părintelui  Ioan Guță, se înființează o nouă parohie în localitatea Piove di Sacco (Padova), unde creează o comunitate strâns unită, în mijlocul căreia a slujit până la trecerea la cele veșnice.

Încă din primele luni reușește să adune mai mulți enoriași din împrejurimile localității Piove di Sacco. În multe împrejurări îi plăcea să spună despre sine că este “un pescar de oameni”.

Dragostea lui pentru Dumnezeu a împărtășit-o necontenit tuturor celor pe care îi întâlnea, lăsând de fiecare dată în urma lui un cuvânt de învățătură creștină.

A fost atât un bun  păstor al enoriașilor parohiei sale, cât și un bun sfătuitor și grabnic ajutător tuturor persoanelor aflate în suferință care îi solicitau ajutorul.

Zilele de duminică erau cu adevărat momente de sărbătoare și de bucurie la Parohia Piove di Sacco, iar comunitatea pe care o întemeiase devenise o mare familie, luând masa împreună după fiecare Sfântă Liturghie.

Perioada pandemiei a tulburat liniștea comunității, însă părintele Ioan Guţă a înfruntat-o neînfricat și a slujit cu putere și cu dăruire, punându-și toată nădejdea în Maica Domnului și în toți sfinții mijlocitori, învățând pe enoriașii săi să înmulțească rugăciunea. A iubit și venerat nespus Sfânta Cruce, numind-o arma supremă asupra vrăjmașului și a îndemnat toți cunoscuții să o poarte la gât, ca simbol al biruinței.

S-a implicat în multe activități filantropice, iar toți cei care l-au cunoscut au simțit spiritul lui altruist.

L-a mărturisit pe Hristos până în ultima clipă a vieții sale, propovăduind cuvântul Evangheliei și aducând în atenția tuturor cuvintele Mântuitorului nostru: „De aceea, pe oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor, îl voi mărturisi și Eu înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri; dar de oricine se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, Mă voi lepăda și Eu înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri.” (Matei 10,32-33)

Părinte Ioan Guță a trecut la Domnul în data de 13 decembrie 2021, la vârsta de 54 ani, după o grea suferință pricinuită de infectarea cu virusul Covid-19, fiind înmormântat în cimitirul parohiei Finta (Dâmbovița).

Cuvintele sale de învățătură sunt mai vii ca niciodată în cadrul familiei sale și ale tuturor cunoscuților săi: „Dacă Dumnezeu nu se află pe primul loc în viața ta, nu este pe niciun loc, căci dacă El nu este pe primul loc atunci înseamnă ca nu este pe locul cuvenit!”

ro_RORO
Copy link