Selectează o Pagină

Loading

Șapte ani de împreună-slujire în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

Parohia „Sfântul Chiril al Alexandriei” din La Spezia,

Protopopiatul Liguria.

În această lună, pe data de 30 decembrie 2022, se împlinesc 6 ani de când părintele Gheorghe, fost slujitor al Parohiei „Sfântului Chiril al Alexandriei” din localitatea La Spezia, a plecat dintre noi la cele veșnice. Așadar se cuvine să-i aducem prinos de recunoștință, rugându-ne Domnului să-l răsplătească cu dragoste nemărginită în lăcașurile cele cerești.

Părintele Gheorghe Ciocîrlan s-a născut în data de 08 mai 1950 în localitatea Popești, județul Vrancea. Copilăria a petrecut-o cu părinții și frații săi în satul natal, unde a urmat și cursurile școlii generale, după care a urmat liceul. S-a săsătorit cu doamna preoteasă Tudora din orașul Focșani, județul Vrancea. Au fost binecuvântați cu 2 copii. Amândoi au terminat studiile Facultății de Teologie, unul dintre ei, fiind fratele nostru împreună-slujitor, preotul Mihai Ciocîrlan de la Parohia „Sfântul Ierarh Spiridon” de la Reggio Emilia.

În viața sa, pe lângă slujirea lui Dumnezeu, a lucrat la un distribuitor de carburanți din România, împreună cu soția sa Tudora, iar în timpul disponibil care îi rămânea se ocupa cu apicultura. Având evlavie foarte mare la Maica Domnului, cu credință și nădejde în Dumnezeu, în anul 2000, la vârsta de 50 de ani, a decis să urmeze studiile Facultății de Teologie Ortodoxă din Târgoviște, pe care le-a finalizat în anul 2004.

În anul 2009 pe data 14 septembrie, cu binecuvântarea Domnului și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Episcop Siluan a fost hirotonit preot la Paraclisul Episcopal „Nașterea Domnului” din localitatea Gavedo, provincia Massa. Având în vedere distanța mare dintre orașele La Spezia și Massa, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan îl desemnează pe Părintele Gheorghe să organizeze o parohie în orașul La Spezia, protopopiatul Liguria, începând cu data de 5 martie 2010. În ciuda faptului că avea probleme de sănătate, deja existente, Părintele Gheorghe a reușit prin râvna pe care o avea, să înființeze parohia și să atragă pe creștinii ortodocși în Casa Domnului.

Potrivit misiunii sale preoțești a promovat valorile moralei creștine: smerenia, cinstea, iubirea de Dumnezeu și de aproape, blândețea, valori care i-au călăuzit viața sa pastorală și duhovnicească.

A lucrat cu sârguință și teamă de Dumnezeu ogorul sufletelor credincioșilor din parohia noastră, iubea slujbele bisericești și, mai presus de toate, Sfânta Liturghie, fapte care vor rămâne adânc întipărite în sufletele credincioșilor pe care i-a păstorit și sfătuit.

Începând cu anul 2015 Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a hirotonit întru preot pe seama Parohiei „Sfântul Chiril al Alexandriei” din La Spezia, pe Daniel Codiță, primind ucenicia de a fi alături de Părintele Gheorghe și de a-l ajuta la Slujbele Sfinte.

Părintele Gheorghe era un trăitor al învățăturii creștine. Fața lui transmitea blândețe, pace, bunătate și iertare. Răspundea tuturor cu o bucurie pe care o transmitea și celorlalți. Într-o lume în care era atâta suferință, ură și invidie, era mulțumit de tot și de toate. Mulțumea lui Dumnezeu pentru fiecare clipă trăită, era în stare să plângă pentru suferința fiecăruia și să se bucure de bucuria lor.

În anul 2015 a aflat de la medicii de la spitalul din La Spezia că o boală cruntă îi macină trupul. Părintele Gheorghe avea nădejde și speranță că se va face bine, însă boala s-a agravat. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, părintele Gheorghe a luat decizia de a lăsa parohia în grija ucenicului său, părintele Daniel Codiță.

Anul 2016 i-a adus părintelui Gheorghe mai multă suferință și durere, iar în luna iunie a decis să meargă în Romania unde a fost supus unei intervenții chirurgicale. După externarea din spital a mers la casa sa din Golești, județul Vrancea. Răbdarea, smerita cugetare și rugăciunea l-au întărit pe părintele Gheorghe în suferința și durere pe care o avea.

Vorbeam la telefon foarte des și ne îndemna să avem blândețe și credință în Domnul. Zilele se scurgeau ușor și noi, cei din parohie, ne rugam lui Dumnezeu să-l întărească pe părintele Gheorghe. În a doua jumătate a lunii decembrie starea de sănătate a părintelui a început să se degradeze brusc. Blândul Pastor i-a îngăduit să petreacă Praznicul Nașterii Domnului alături de cei dragi, chemând-l la El în dimineața zilei de 30 decembrie 2016. Dumnezeu a socotit că este momentul potrivit să-i curme durerea și suferința și să-i bucure sufletul de lumina cea neapropiată, spre a sluji din acel moment în nesfârșita Sa Liturghie Cerească.

Pe data de 31 decembrie 2016 am primit binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan de a participa la slujba de înmormântare, reprezentând Episcopia Ortodoxa Română a Italiei. În dimineața zilei 1 ianuarie 2017 am fost alături de părintele Gheorghe, în drumul său spre Împărăția lui Dumnezeu,

Am învățat de la părintele Gheorghe ce înseamnă ascultarea, răbdarea, credința, iertarea, dragostea și iubirea aproapelui. Când îl vedeai te cuprindea o stare de liniște și pace interioară. Ne dădea curaj să luptăm pentru viața noastră prin rugăciune, încredere și nădejde în Dumnezeu.

Împreună cu credincioșii parohiei ne rugăm ca Domnul să-i răsplătească jertfelnicia și osteneala celor 66 de ani de viață în slujba lui Dumnezeu. Ne rămâne onorata obligație de a-i cinsti memoria prin pomenirea la fiecare Sfântă Liturghie și prin parastasele pe care le facem în fiecare an înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului.

Veșnică pomenire robului lui Dumnezeu, preotul Gheorghe, fratele nostru împreună-slujitor!

Pomenirea lui să fie din neam în neam!

Părintele Daniel Codiță

ro_RORO
Copy link