Selectează o Pagină

Loading

Luni, 30 ianuarie 2023, în ziua de cinstire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Padova, înconjurat de preoți și diaconi din Protopopiatul Triveneto IV. Parohia este păstorită Preacucernicului Părinte Protopop Gheorghe Verzea. 

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a subliniat că „Sfinții Trei Ierarhi sunt modele ale celor care „au făcut și au învățat”. Cel ce face (împlinește poruncile) și învață, ne spune Evanghelia, „mare se va chema în Împărăția lui Dumnezeu” (Matei 5, 19). De aceea, fiecare dintre cei trei Sfinți Ierarhi a primit câte un titlu care ne arată slujirea împlinită de fiecare în parte. Sfântului Vasile i s-a spus cel Mare deoarece a fost un apărător al credinței și un întemeietor al așezămintelor pentru cei bolnavi, lipsiți și suferinzi. Sfântului Grigorie i s-a spus Teologul, deoarece a scris în apărarea dreptei credinței și împotriva ereziilor, arătând felul în care Tatăl, Fiul și Sfântul Duh Își împărtășesc iubirea dumnezeiască și o revarsă peste creație. Sfântului Ioan i s-a spus Gură de Aur, Hrisostomos (limba greacă) deoarece a fost un propovăduitor cu totul deosebit și un neobosit tâlcuitor al Sfintelor Scripturi.

După Dumnezeiasca Liturghie, Preasfințitul Siluan a avut o convorbire pastoral-duhovnicească cu preoții și preotesele din protopopiatul Triveneto IV.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

ro_RORO
Copy link